Cursa nucleară continuă. Rusia va efectua lansări ale rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Producția, în linie dreaptă

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 05.05.2021, citând surse din cadrul Complexului Militar Industrial și Ministerului Apărării, că, în anul 2021, vor fi efectuate trei lansări ale rachetei balistice intercontinentale Sarmat.

“În cadrul testelor constructive de zbor, în anul 2021, sunt planificate trei lansări ale noii rachete grele de tip Sarmat”, a declarat una dintre surse.

“Prima lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat va fi efectuată de pe Cosmodromul Plesetsk asupra unei ținte din poligonul Kura din Peninsula Kamchatka, în trimestrul trei al anului 2021”, a precizat cea de-a doua sursă.

După cum au menționat cele două surse, toate lansările vor avea loc dintr-o instalație staționară din poligonul Plesetsk. Este posibil ca una dintre ele să fie realizată la bătaia maximă. În anul 2022, vor fi efectuate testele de stat ale rachetei Sarmat, iar spre sfârșitul anului va intra în serviciul de luptă primul regiment dotat cu rachete de acest tip. “Ministerul rus al Apărării achiziționează deja rachete produse în serie”, a spus una dintre surse.

Potrivit specialiștilor ruși, racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat va fi capabilă să livreze un focos multiplu, cu o greutate de până la 10 tone, asupra oricărui punct din lume, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud. Se dorește, de asemenea, ca rachetele de acest tip să fie întrebuințate în calitate de platforme purtătoare pentru blocurile hipersonice Avangard, dezvoltate de NPO Mashinostroyenia. Anterior, începerea testelor constructive de zbor era planificată pentru anul 2018.

Strategii militari ruși consideră că prezența în Rusia a unei grupări de rachete balistice intercontinentale Sarmat va împiedica planurile SUA de implementare a unui sistem global de apărare antirachetă. Acest lucru se datorează, în primul rând, capacității rachetelor Sarmat de a livra focoase și a lovi din direcții diferite, inclusiv cu tranzitul focoaselor nucleare prin Polul Sud.

În plus, se urmărește ca rachetele balistice intercontinentale staționare grele să permită îndeplinirea unor misiuni noi, mai puțin specifice Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică ale Rusiei. Este vorba, între altele, despre contracararea conceptului de “atac global instantaneu” cu mijloace convenționale, anunțat în SUA. Militarii ruși consideră că rachetele balistice intercontinentale grele, atunci când sunt echipate cu focoase convenționale de înaltă precizie, pot reprezenta cel mai eficient răspuns la implementarea noului program al Pentagonului.

Comentariul autorului: Anul acesta, în februarie, SUA și Federația Rusă au convenit prelungirea tratatului New START privind reducerea și limitarea armelor strategice ofensive până pe 5 februarie 2026.

Limitele stabilite în Noul START prevăd încadrarea cantitativă într-un număr de: 700 de sisteme dislocabile de lansare a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), de lansare a rachetelor balistice de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele echipate pentru armament nuclear; de 1.550 de focoase nucleare pentru tehnica dislocabilă precizată anterior; de 800 de sisteme nedislocabile (staționare) de lansare a rachetelor balistice intercontinentale și bombardiere grele echipate pentru armament nuclear.

Noul START limitează toate armele nucleare cu rază intercontinentală desfășurate de Rusia, inclusiv al focoaselor nucleare încărcate pe o rachetă balistică intercontinentală care poate ajunge în Statele Unite în mai puțin de 30 de minute, și reciproc.

De asemenea, tratatul precizează în mod special limitarea dislocării rachetelor Avangard și Sarmat (în curs de dezvoltare), cele două cele mai disponibile din punct de vedere operațional dintre noile arme nucleare cu rază lungă de acțiune ale Federației Ruse, care pot ajunge în Statele Unite.

Extinderea Noului START asigură existența unor limite verificabile pe pilonul armelor nucleare în următorii cinci ani. La ultimul schimb de date, care a avut loc pe 1 septembrie 2020, Federația Rusă a declarat că deține 1.447 focoase strategice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel