Cum justifică Rusia invadarea Ucrainei. Putin a ordonat producția de ... filme de propagandă despre război

Cătălin Costea |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, în timpul unei inspecții militare. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, în timpul unei inspecții militare. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Kremlinul intensifică propaganda cinematografică pentru a justifica invadarea Ucrainei. Însă, în loc să-i spele pe creier pe ruși, filmele atrag mai degrabă furia acestora, deoarece fonduri publice semnificative sunt irosite pe propagandă în loc să ajute situația economică precară a țării.

În ianuarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat Ministerului Culturii să asigure producția de filme documentare rusești pe teme referitoare la așa-numita „operație militară specială” și la „lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste și neofasciste”. (Numirea invaziei din Ucraina “război”, în loc de “operație militară specială”, este sancționată conform legislației ruse.)

Decretul, care a stabilit ca termen 1 februarie pentru propunerile de proiecții, prevede inclusiv realizarea  unui „festival de film documentar-patriotic”.

 

Putin i-a ordonat lui Șoigu să sprijine documentariști ruși

 

Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării să sprijine documentariști ruși pentru a prezenta cât mai favorabil trupele ruse care luptă în Ucraina, „care au demonstrat curaj, vitejie și eroism”.

Ministerele Educației și Culturii au primit ordin să creeze „spații publice, obiecte de artă și muzee școlare” care să-i pună în evidență pe cei care luptă în Ucraina și să înceapă până la sfârșitul lunii martie să predea lecții pe această temă în școlile rusești.

La sfârșitul lunii noiembrie, Ministerul Culturii a inclus mai multe subiecte legate de invazie pe lista sa de subiecte prioritare de acoperire pentru a primi finanțare de la guvernul rus. Subiectele includ: „combaterea tentativelor de falsificare a istoriei”, „[menținerea] unui stat stabil și sigur”, „combaterea manifestărilor moderne ale ideologiei naziste și fasciste”, „promovarea eroismului și dăruirii soldaților ruși în timpul operației militare speciale” și „promovarea serviciului în Forțele Armate ruse”.

 

Sutele de milioane de dolari irosite duc mai degrabă la distrugerea cinematografiei ruse 

 

Anul trecut, Ministerul Culturii a susținut producția a 210 filme rusești, cheltuind un total de peste 140 milioane de dolari. În acest an, este planificată majorarea cheltuielilor peste 160 milioane de dolari, cifra urmând să crească la 170 milioane de dolari pentru 2024 și cel puțin tot atât în 2025.

Cinefilii ruși, însă, au fost mai puțin entuziasmați. Sondajele efectuate vara trecută de către organizația neguvernamentală Fundația de Opinie Publică au evidențiat faptul că rușii preferă în principal filmele occidentale celor domestice. Studiul, publicat în iulie, a constatat că lipsa de filme occidentale în cinematografele rusești a dus la o scădere a spectatorilor și a veniturilor. Majoritatea respondenților care au mers la cinematografe au recunoscut că au vizionat mai mult filme străine decât rusești.

Cinematografele rusești funcționează în pierdere de la exodul filmelor de la Hollywood, a declarat Pavel Ponikarovsky, proprietarul lanțului de cinematografe Lumen Film, într-un interviu acordat în august canalului de televiziune 78. Aproximativ 10% dintre cinematografele din Rusia s-au închis în perioada mai-iunie, a precizat acesta.

În loc să meargă la cinematografe, rușii stau acasă și descarcă filme americane care nu au fost distribuite oficial în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale, informează și ziarul Kommersant. Numărul de vizionări de conținutului piratat în Rusia s-a dublat din 2021 până în 2022, a informat Kommersant, citat de directorul executiv al TelecomDaily, Denis Kuskov.

Spre deosebire de blockbuster-urile de la Hollywood, așa-zisele documentare cu accent ideologic nu-i captivează aproape de loc pe ruși, potrivit cineaștilor ruși. În plus, scopurile date acestor tipuri de filme nu corespund cu cele ale unor documentare autentice.

„Trebuie să venim cu un alt termen pentru că este o denaturare pură atunci când radiodifuzorii spun că acesta este un documentar și transformă creierul [telespectatorilor] în terci”, a declarat Irina Vasilyeva, membru al Academiei Internaționale de Televiziune și Radio și al Academiei de cinema Nika, în timpul unei discuții purtate în septembrie la Festivalul Internațional de Film Documentar Flahertiana din Perm, Rusia.

 

Între timp, Kremlinul încearcă să-și promoveze agenda în țările vecine

 

Rossotrudnicestvo, cunoscută și sub numele de Casa Rusă și unul dintre vehiculele Kremlinului de influență în Asia Centrală, a stârnit, în decembrie, un scandal după ce a organizat o proiecție a filmului "Rossiya. Nam 30 let!" („Rusia. Avem 30 de ani!”) într-un cinematograf pentru școlari din Almaty (principalul centru cultural și economic din Kazahstan).

Documentarul din 2021 se concentrează pe rușii remarcabili de 30 de ani.  Unii dintre cei prezentați în documentar și-au exprimat opinii pozitive cu privire la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, iar un altul era mândru că „Osetia de Sud face parte din Rusia”. Dincolo de mesajele ideologice, filmul i-a expus pe școlari la imagini extrem de violente și terorism, după cum a relatat Arbat.media.

Organizatorii i-au păcălit pe copii, promițându-le că vor vedea un film „despre tigri”, a scris pe Facebook Bagdat Asylbek, corespondent Radio Europa Liberă care s-a aflat în mijlocul copiilor. Incidentul a atras reacții furioase din partea kazahilor, care au acuzat Rossotrudnicestvo și conducerea cinematografului de răspândirea ideilor naziste și separatiste.

Dacă în urmă cu mulți ani kazahii erau în întregime sub influența presei ruse, lucrurile stau altfel astăzi, a declarat Gaziz Abishev din Astana, corespondent politic și redactor șef al site-ului de știri Turan Times.. „Victimele propagandei ruse din Kazahstan sunt în general membri ai generației mai în vârstă, al căror număr este limitat și continuă să scadă, deoarece tinerii își iau știrile online”, a declarat Abishev lăsând să se înțeleagă că influența propagandistică a Rusiei asupra Kazahstanului se diminuează cu fiecare an care trece.

În 2018, cinematografele din Kazahstan au refuzat să difuzeze filmul rusesc de propagandă „Podul Crimeean. Făcut cu dragoste!”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel