Ucrainenii au curățat Marea Neagră de nave rusești, peste un sfert din Flota Rusă fiind afectată. Iată că, după ce au fost nevoiți să își retragă navele din Sevastopol pentru a scăpa de atacurile repetate asupra navelor, rușii apelează la utilizarea submarinelor pentru a patrula în Marea Neagră. În prezent vorbim de patru submarine.
„Submarinele alternează în mod regulat, după cunoștințele noastre, o pereche o înlocuiește întotdeauna pe cealaltă, în fiecare dimineață”, a menționat Pletenciuk, potrivit portalului New Voice.
Navele ruse, retrase în Marea Azov pentru a fi protejate de drone
„(Rușii) patrulează Marea Neagră și, din moment ce consideră Marea Azov mai sigură, s-au refugiat acolo cu nave ale căror echipaje urmează pregătirea necesară acolo”, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene. Potrivit acestuia, este vorba de trei nave amfibie mari și trei corvete de rachete clasa Buyan-M. „Toți s-au refugiat acolo din portul Novorossiysk”, a spus el.
Potrivit lui Pletenciuk, rușii își protejează navele în Marea Azov de dronele navale ucrainene cu plase și lanțuri legate de bărci mici. „De asemenea, își protejează navele de război pe rutele oficiale, ascunzându-le în spatele civililor”, a adăugat el.
Un război de hărțuire în Marea Neagră. Ucrainenii nu au tot timpul succes
Ucrainenii stau cu ochii pe navele ruse, dar nu reușesc întotdeauna să ajungă la acestea. De altfel, Pletenciuk a negat informațiile conform cărora forțele ucrainene au atacat, pe 8 iunie, o navă rusă de debarcare din clasa Ropukha, în Marea Azov. „Informațiile despre lovitură nu sunt încă adevărate. (..) acestea sunt știri din viitor”, a adăugat Pletenciuk.
Totuși, apărătorii ucraineni au reușit să distrugă sau să avarieze serios cel puțin zece nave de război ale Flotei Mării Negre, adică o treime din navele mari ale acestui grup.
Comandanții navali ruși, aparent temându-se de pierderea restului flotei, au mutat restul navelor din porturile din Crimeea anexată în porturi aparent mai sigure din sudul Rusiei, potrivit revistei Forbes.
Dar Flota Mării Negre a lăsat în porturile Crimeei zeci de dragoare mai mici de mine, precum și bărci de debarcare și de patrulare. Ucrainenii și-au îndreptat acum atenția asupra acestor nave mai mici. „Este moartea lentă a ceea ce a mai rămas din capacitățile navale ale Rusiei în jurul Crimeei”, a menționat revista.
Navele rusești nu au niciun echipament special pentru a se apăra împotriva dronelor navale ucrainene, trebuie să folosească tunuri împotriva lor, care sunt concepute în primul rând pentru a lupta cu o navă mult mai mare.
Dronele ucrainene MAGURA, care atacă cel mai adesea navele rusești, pot parcurge până la 800 de kilometri fără realimentare și pot transporta până la un sfert de tonă de explozibil. Această cantitate poate fi crescută în mod excepțional până la 300 de kilograme, dar pentru majoritatea navelor rusești, potrivit operatorilor ucraineni care dirijează MAGURA, este suficient sfertul de tonă menționat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News