“Creierul” sistemului de sprijin cu armament pentru Ucraina funcționează în Germania încă din februarie. Problema cu Rusia ar trebui tranșată acum

Cătălin Costea |
Data publicării:

La mansarda unei clădiri militare austere a facilităților americane Patch Barracks din orașul german Stuttgart, zeci de militari din 26 de națiuni lucrează non-stop pentru a asigura furnizarea de armament necesar Ucrainei.

În această cameră, personalul militar din zecile de țări s-a constituit în Celula Internațională de Coordonare a Donatorilor (IDCC), contribuind deja la livrarea de arme și muniții în valoare de aproape 8 miliarde de dolari către Forțele Armate ale Ucrainei.

Printre militarii prezenți se numără o echipă mică din Ucraina, condusă de un general cu trei stele, care la începutul fiecărei zile stabilește necesarul de arme și muniții pentru Ucraina.

O altă echipă, internațională, este însărcinată cu localizarea furnizorilor. Uneori se întâmplă ca o națiune să fie dispusă să livreze sisteme de luptă, iar o alta să fie implicată în asigurarea muniției adecvate sau a transportului necesar.

La acest moment a fost dezvoltată o bază de date în care ucrainenii își pot enumera prioritățile, iar națiunile donatoare pot accesa aceste informații și pot decide ce sunt dispuse și capabile să furnizeze.

Generalul de brigadă britanic Chris King precizează că ajutorul militar este livrat pe calea aerului, rutier, feroviar și maritim și în mai multe locații „pentru a evita un punct de eșec unic”, mai ales că Rusia a încercat să-și intensifice atacurile asupra liniilor de aprovizionare. Dar nu a existat nicio întrerupere semnificativă a livrării acestora, a precizat generalul confirmând totuși reporterilor BBC că au existat cazuri în care transporturile au fost lovite de ruși.

Misiunea de a transfera armele și muniția peste graniță este lăsată în sarcina ucrainenilor înșiși, a declarat contraamiralul Duke Heinz, comandantul american al IDCC.

„În Polonia și în alte țări, ucrainenii vin și le ridică singuri, așa că ei sunt cei care determină cum le trec granița”. Odată ce armele au intrat în Ucraina, acestea pot ajunge în prima linie „în 48 de ore”, precizează contraamiralul  american.

Recent, au existat mesaje alarmante din Ucraina potrivit cărora fluxul de arme este prea mic și întârziat. Viceministrul apărării al Ucrainei a declarat că, până acum, țara a primit doar 10% din ceea ce a cerut. Pe măsură ce Rusia continuă să bombardeze Donbasul, cererile pentru mai mult ajutor par din ce în ce mai disperate.

Însă de la Stuttgart, Duke Heinz dă un mesaj diferit: „Sunt încrezător că nu vor rămâne fără muniție”. În pofida veștilor sumbre din Donbas, acesta declară: „Nu aș spune că pierd, aș spune că își vor menține controlul”.

 

Cererile Ucrainei urmăresc dinamica situației din teren

 

Cererile Ucrainei s-au schimbat semnificativ în ultimele luni. IDCC a fost înființat la sfârșitul lunii februarie, reunind două demersuri separate ale SUA și Marii Britanii. La începutul războiului se trimiteau arme de calibru mic și muniție, cum ar fi rachete antitanc și antiaeriene. Acum ucrainenii cer arme mai grele - artilerie, lansatoare de rachete multiple și sisteme de apărare antiaeriană.

În primele zile ale războiului, IDCC a încercat să obțină stocuri de arme și muniții din țările fostului bloc sovietic, aceleași sisteme pe care Forțele Armate ale Ucrainei le foloseau de zeci de ani. Generalul King spune că acele provizii s-au epuizat deja. Acum există o singură fabrică în Europa care produce muniție de artilerie de 152 mm compatibilă cu tehnica  sovietică.

Încet, au trecut la echipamente standard NATO. În ultimele luni, Ucraina a primit peste 100 de obuziere americane M777 și 300.000 de proiectile de 155 mm.

Acest lucru aduce o provocare suplimentară, deoarece forțele ucrainene trebuie să fie antrenate în utilizarea armelor și muniției. IDCC a organizat deja această pregătire în afara Ucrainei. Unele trupe ucrainene sunt acum antrenate în Marea Britanie pentru noile sisteme de artilerie și lansatoare de rachete multiple furnizate de britanici. Sistemele mai simple sunt prezentate virtual, folosind videoclipuri și manuale de instruire.

 

Problema cu Rusia ar trebui tranșată acum, pentru a se evita un alt conflict

 

Nici Duke Heinz, nici Chris King nu cred că acest război se va termina repede. Amândoi se pregătesc să continue această misiune pe termen lung. „Nu vor fi luni, cred că vom fi aici câțiva ani”, a declarat Generalul King .

Este un moment în care NATO și-ar putea testa unitatea, hotărârea și chiar stocurile de armament și muniții.

La Stuttgart se consideră că miza nu ar putea fi mai mare. Contraamiralul Heinz descrie misiunea de a furniza Ucrainei arme și muniții drept „cea mai importantă muncă pe care a făcut-o această comandă” de când EUCOM (Comandamentul European al SUA) a fost înființat în 1952.

De cealaltă parte, generalul King consideră momentul ca fiind unul definitoriu pentru generația actuală, considerând opțiunile foarte limitate: „Fie ajutăm Ucraina să lupte, fie acceptăm situația și, poate nu imediat, dar în următorii câțiva ani, vom lupta în altă parte. Dacă nu facem suficient acum, vom semăna semințele pentru viitorul conflict”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel