Consiliul European promite ajutor militar pentru cinci state partenere, dar Republica Moldova nu se regăsește printre destinatari

Consiliul European a adoptat, săptămâna trecută, o serie de măsuri pentru a consolida capacitățile de apărare a cinci state partenere: Bosnia și Herțegovina, Georgia, Liban, Mauritania și Rwanda.

Pachetul de sprijin militar de 68 de milioane de euro (71,8 milioane de dolari) are ca scop consolidarea operațiunilor de pace și asigurarea stabilității internaționale.

Asistența a fost finalizată prin fondul extrabugetar al Uniunii Europene pentru Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), același fond din care se finanțează misiunea de instruire a militarilor ucraineni .

„EPF continuă să-și arate flexibilitatea și eficacitatea în a răspunde nevoilor partenerilor noștri”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

Înființat în martie 2021, fondul își propune să finanțeze operațiunile militare și de apărare în cadrul politicii externe și de securitate comune a consiliului.

Bosnia si Hertegovina

Bosnia va primi 10 milioane de euro pentru a îmbunătăți echipamentul brigăzii de sprijin tactic al forțelor sale armate.

EPF se așteaptă ca finanțarea să permită Forțelor Armate ale Bosniei și Herțegovinei să contribuie mai mult la operațiunile militare ale UE de securitate și apărare comună (PSAC).

„Va permite în continuare desfășurarea rapidă și durabilă a batalionului desemnat de NATO, fie ca parte a unei misiuni sau operațiuni PSAC a UE, fie în formate precum Națiunile Unite, NATO, OSCE și, în cele din urmă, va contribui la protecția populației civile”.

Georgia

Forțele de Apărare ale Georgiei vor primi 20 de milioane de euro pentru a îmbunătăți serviciile militare medicale, de logistică, de inginerie și de apărare cibernetică.

Pachetul de ajutor sprijină măsura de asistență de 12,75 milioane de euro adoptată de consiliu în decembrie anul trecut, oferind armatei georgiene capacitățile necesare pentru situații de urgență.

„Cea mai recentă măsură de asistență este o dovadă suplimentară a angajamentului UE de a consolida capacitățile Georgiei, cu scopul de a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența”, a spus EFP.

Liban

Libanul va primi 6 milioane de euro în asistență militară pentru a consolida capacitățile și rezistența medicală a forțelor armate libaneze.

Serviciul va fi asigurat și cu echipamente operaționale individuale. 

În octombrie, UE și-a mărit asistența financiară pentru Liban cu 75 de milioane de euro pe fondul „situațiilor sociale și economice dificile” ale țării din cauza a două explozii de la Beirut în 2020 și a găzduirii continue a refugiaților sirieni.

„Vom crește volumul asistenței noastre pentru Liban pentru a stabili o bună guvernare și pentru a consolida instituțiile statului și diferitele părți implicate în acest proces”, a declarat Comisarul UE Oliver Varhelyi .

Mauritania

EFP a alocat 20 de milioane de euro forțelor armate ale Republicii Islamice Mauritania, permițând trupelor sale „să răspundă mai bine la amenințările de securitate”.

Pachetul urmărește să sprijine două batalioane, îmbunătățindu-și capacitățile medicale in situ la granița cu Mali, Sahara de Vest și Algeria.

Rwanda

UE a promis 20 de milioane de euro Forțelor de Apărare din Rwanda, sprijinind desfășurarea continuă a aproximativ 2.500 de militari într-o misiune de menținere a păcii în Mozambic.

Se așteaptă ca Armata Rwandeză să achiziționeze echipamente colective și personale și să finanțeze „pontul aerian strategic pentru a susține desfășurarea [trupelor] în provincia Cabo Delgado”.

Provincia, parte a regiunii de nord-est a Mozambicului, bogată în gaze, se confruntă din 2017 cu o insurgență armată a teroriștilor legați de Statul Islamic.

În iulie 2021, guvernul ruandez a trimis o mie de soldați în Mozambic.

Potrivit UE, noua asistență este cea mai recentă donație către Mozambic, lovit de insurgență, după cele 89 de milioane de euro (93 de milioane de dolari) furnizate forțelor armate din Mozambic și alte 15 milioane de euro pentru misiunea Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud.

 

Rrăzboiul din Ucraina a generat noi provocări de securitate pentru Republica Moldova

 

Declanşarea războiului din Ucraina a generat noi provocari de securitate pentru Republica Moldova, cum ar fi problemele din coridoarele de transport rutier, afluxul de refugiaţi sau dispariţia produselor alimentare ucrainene ieftine.

În luna iulie, Uniunea Europeană a înfiinţat la Chişinău Centrul de sprijin pentru securitatea internă şi managementul frontierelor Republicii Moldova. Centrul este coordonat de către delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, arată Rador.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel