Conflictul din Nagorno-Karabah: Azerbaidjanul cere excluderea Franței din Grupul de la Minsk

Tudor Curtifan |
Data publicării:
armata azeră
armata azeră

Parlamentul azer a cerut joi excluderea Franţei din grupul de mediatori ai conflictului din Nagorno-Karabah, după ce Senatul francez a votat o rezoluţie prin care solicită recunoaşterea independenţei acestei provincii cu populaţie majoritar armeană, relatează Agerpres, citând Reuters.

Legislativul azer solicită guvernului de la Baku să-şi revizuiască relaţiile economice cu Franţa şi să se adreseze Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în vederea revocării poziţiei de co-preşedinte deţinută de Franţa în ''Grupul de la Minsk'', creat în anul 1992 pentru medierea acestui conflict. Ceilalţi doi copreşedinţi sunt SUA şi Rusia.

La rândul său, Ministerul de Externe azer a estimat că rezoluţia Senatului francez afectează reputaţia Franţei de mediator onest şi ridică semne de întrebare asupra neutralităţii acestei ţări. MAE azer a descris rezoluţia drept o provocare şi o consideră de asemenea părtinitoare.

Ministerul de Externe francez a dezaprobat la rândul său rezoluţia Senatului, afirmând că ea contravine poziţiei de neutralitate a Franţei şi amintind că nici măcar Armenia nu a recunoscut independenţa Nagorno-Karabah.

În rândul populaţiei franceze se regăsesc între 400.000 şi 600.000 de persoane de origine armeană. Preşedintele Emmanuel Macron a fost precaut să nu ia partea Armeniei sau Azerbaidjanului în conflictul din Nagorno-Karabah, dar a fost criticat în Franţa pentru că nu a făcut îndeajuns să ajute Erevanul.

 

Armenia salută rezoluția Senatului francez



În schimb, premierul armean Nikol Paşinian a salutat rezoluţia Senatului francez, pe care a descris-o drept un prim pas esenţial către recunoaşterea dreptului acestei regiuni la auto-determinare, notează Reuters.

Potrivit agenţiei EFE, zeci de persoane au protestat la Baku în faţa ambasadei Franţei, strigând lozinci precum ''Franţa, fii corectă !'' sau ''Franţa, respectă dreptul internaţional !''.

În virtutea acordului mediat de Moscova, care a pus capăt conflictului armat început pe 27 septembrie între armata azeră şi forţele etnicilor armeni din Nagorno-Karabah, Azerbaidjanul va prelua controlul asupra unei părţi a teritoriului acestei republici care şi-a autoproclamat independenţa în urma a trei referendumuri (în 1991, 2006 şi 2017), dar fără a fi recunoscută de comunitatea internaţională.

Rezoluţia Senatului francez, document fără forţă legală, a fost adoptată cu 305 voturi pentru, un singur vot împotrivă şi 30 abţineri. Ea a fost semnată de cinci din cei opt preşedinţi de grupuri parlamentare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel