Compania de stat Rostec a furnizat Ministerului rus al Apărării un “radar zburător” modernizat de tip A-50U

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat,  pe 22.09.2023, că militarii ruși au primit în dotare un avion modernizat de descoperire la distanță prin radiolocație de tip A-50U.

,,Holdingul Ruselectronics și Corporația întrunită constructoare de avioane, ambele aparținând companiei de stat Rostec, au furnizat trupelor încă un complex modernizat de supraveghere și ghidare radar cu rază lungă de acțiune de tip A-50U”, se arată într-un comunicat de presă al companiei, preluat de agenția Interfax.

Modernizarea “radarelor zburătoare” A-50 este realizată în comun de concernul Vega din cadrul holdingului Ruselectronics și Complexul tehnico-științific de aviație din Taganrog, parte a Corporației întrunite constructoare de avioane.

,,Având în vedere cererea mare de la trupe pentru aeronavele de acest tip, am predat un nou avion și, în viitorul apropiat, intenționăm să finalizăm modernizarea unui alt complex A-50”, a precizat Vyacheslav Mikheev, proiectantul general al concernului Vega, a cărui declarație a fost citată de Serviciul de presă al Rostec.

Potrivit datelor prezentate de compania Rostec, aeronava a primit noi echipamente tehnice, care măresc viteza și raza de detectare a țintelor aeriene, terestre și maritime.

,,Avionul A-50U poate să descopere noi tipuri de aeronave și, de asemenea, este capabil să urmărească simultan un număr mai mare de ținte decât versiunea anterioară”, au menționat reprezentanții companiei de stat.

A-50 este un avion de descoperire prin radiolocație la distanță. Acesta mai este cunoscut și sub denumirile de “radar zburător” și “AWACS-ul rusesc”.

Comentariul autorului: După cum rezultă din informațiile publice cunoscute, în urma modernizării, pe aeronavele de tip A-50 au fost instalate noi echipamente cu performanțe și viteze mult mai mari. Avionul a primit noi monitoare LCD, iar posturile de lucru ale echipajului tactic au fost îmbunătățite. Aeronava însăși a fost dotată cu un nou sistem de zbor și navigație. Utilizarea noilor tehnologii a făcut posibilă reducerea greutății avionului, crescând în mod semnificativ timpul petrecut în aer.

Complexul aerian A-50U reprezintă versiunea modernizată a avionului A-50, produs de compania Beriev din Taganrog. Aeronava a fost proiectată și construită pe baza avionului militar de transport Il-76MD.

Primul avion modernizat A-50U a intrat în serviciul de luptă al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse în anul 2011. În total, până în 2021, trupele ruse au primit șapte avioane modernizate A-50U. Acestea pot să detecteze diferite tipuri de ținte la distanțe cuprinse între 300 și 650 de kilometri. Aeronavele A-50U sunt capabile să asigure urmărirea continuă a 300 de ținte diferite și să direcționeze avioanele de vânătoare către acestea.

Numărul insuficient de aeronave AWACS de tip A-50 reprezintă unul dintre motivele pentru care Federația Rusă nu a reușit să obțină supremația aeriană în timpul conflictului din Ucraina. Trebuie menționat faptul că, pentru anumite perioade de timp, câte un avion de tip A-50U a fost dislocat și pe teritoriul Republicii Belarus, împreună cu mai multe avioane MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal. La sfârșitul lunii februarie 2023, o aeronavă A-50U a fost avariată pe aerodromul Machulishchi din Regiunea Minsk, în urma unui act subversiv.

În armata rusă, aeronavele de tip A-50(U) sunt incluse în compunerea Regimentului 144 Aviație - Ivanovo (aerodrom Severny) din cadrul Aviației Militare de Transport. Acesta dispune de un număr relativ egal de avioane A-50 și A-50U, respectiv câte șapte unități din fiecare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel