Ciucă: Armata Română a dovedit din nou că poate îndeplini misiuni complexe în teatrele de operaţii extrem de dificile

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, a afirmat marţi, la ceremonia de pe Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru repatrierea Detaşamentului de elicoptere Carpathian Pumas, la încheierea misiuni sub egida ONU în Mali, că Armata Română a dovedit din nou că poate îndeplini misiuni complexe în teatrele de operaţii extrem de dificile.

"Dragi militari, prin profesionalismul demonstrat de dumneavoastră, Armata Română a dovedit din nou că poate îndeplini misiuni complexe în teatrele de operaţii extrem de dificile, demonstrând că este foarte bine pregătită şi că este un aliat important care poate coopera eficient cu toţi partenerii" - a declarat Ciucă.

Ministrul Apărării a mai subliniat că în contextul misiunii din Republica Mali s-a dorit afirmarea capacităţii Forţelor Aeriene Române de a realiza misiuni de luptă în care nu mai fuseseră implicate până la acea dată detaşamentele româneşti, transmite Agerpres.

"Împreună cu Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, atunci când ne-am asumat această misiune, ne-am propus să demonstrăm că şi această categorie de forţă are capacitatea nu numai de a asigura partea de transport şi de sprijin logistic a forţelor desfăşurate în teatrele de operaţii ci şi o componentă activă de luptă cu care poate să se implice în orice misiune pe care ţara noastră şi-o asumă şi la care participăm alături de aliaţi şi parteneri. Decizia României de a participa la Misiunea din Mali a fost salutată la cel mai înalt nivel de către subsecretarul general ONU pentru Operaţii de Menţinere a Păcii, o misiune care a primit o atenţie deosebită din partea ONU, alocând acesteia aproape o cincime din resursele dedicate operaţiilor pentru pace" - a precizat înaltul oficial.

În cadrul alocuţiunii sale, ministrul Apărării Naţionale ţinut să reliefeze specificul misiunii desfăşurată de detaşamentul Carpathian Pumas, în Mali, şi succesul avut.

"Din experienţă proprie şi din ceea ce am putut să înţeleg din cuvântul comandantului, a fost un an greu în care aţi putut să vă probaţi atât calităţile personale cât şi cele de echipă şi important este că v-aţi întors la cei dragi şi aţi putut să depăşiţi cu succes toate problemele pe care le-aţi întâmpinat în acest teatru de operaţii, unul foarte dificil, cu un tip de misiune la care Armata Română nu mai participase de foarte mult timp. A trebuit să vă adaptaţi climei subsahariene şi unei situaţii de securitate foarte dificilă. Ca atare nu a fost uşor pentru că distanţele pe care le-aţi avut de acoperit au fost mari, zona voastră de responsabilitate având o suprafaţă echivalentă cu cea a României. În cursul celor circa 400 de misiuni de luptă, cei 40 de pacienţi pe care i-aţi evacuat şi cărora le-aţi asigurat o şansă la viaţă. Aţi asigurat o capabilitate importantă pentru eforturile ONU de stabilizare a situaţiei într-un teatru de operaţii extrem de dificil alături de armate puternice din ţări cu tradiţie în misiuni internaţionale şi aşa cum aţi spus este de remarcat sprijinul pe care l-aţi primit de la camarazii francezi, germani, britanici, suedezi şi canadieni. Transferul misiunii a fost realizat între contingentul canadian şi cel românesc, extrem de benefic de altfel în privinţa experienţei şi lecţiilor învăţate, pe care ni le-au transmis" - a conchis ministrul Nicolae Ciucă.

În perioada octombrie 2019-octombrie 2020, Detaşamentul Carpathian Pumas, format din 120 de militari şi patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM, a participat cu succes la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Pe parcursul misiunii care a durat un an de zile, militarii români au participat la aproape 400 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienţi), aproximativ 200 de misiuni de recunoaştere/cercetare şi patrulare aeriană, 100 de misiuni de transport, cu două dislocări rapide, executate pentru sprijinul operaţiilor ONU din alte sectoare din Mali, pe locaţiile Mopti şi Kidal. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel