Cine investeşte cel mai mult în apărare? Cheltuielile militare globale au atins în 2019 cel mai ridicat nivel

S.I. Catalin |
Data publicării:

Cheltuielile militare la nivel global au atins în 2019 cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece, Statele Unite ocupând primul loc, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) publicat luni, transmite AFP.

Pe parcursul anului trecut, cheltuielile militare s-au ridicat la 1.917 miliarde de dolari (1.782 miliarde de euro) la nivel mondial, o creştere anuală cu 3.6%, cea mai mare din 2010.

,,Cheltuielile militare au atins cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece" în 1989, a declarat pentru AFP Nan Tian, cercetător din cadrul SIPRI.

Cel mai mare buget continuă să fie cel al Statelor Unite, care a crescut cu 5.3% în 2019, ajungând la 732 miliarde de dolari şi reprezentând 38% din cheltuielile la nivel global. După şapte ani de scădere, cheltuielile militare ale Statelor Unite au început să crească din nou începând cu 2018.

Pe locul doi se situează China, cu 261 miliarde de dolari şi o creştere anuală de 5.1%, urmată de India cu 71.1 miliarde de dolari şi o creştere anuală de 6.8%.

Dacă în ultimii 25 de ani cheltuielile Chinei au urmat îndeaproape curba de creştere economică a ţării, investiţiile sale în domeniul militar reflectă, în acelaşi timp, ambiţia Beijingului de a avea o "armată de clasă mondială", consideră Nan Tian.

,,China a declarat în mod deschis că, în esenţă, vrea să concureze cu Statele Unite ca superputere militară", susţine expertul intervievat de AFP.

Progresul ţării explică, parţial, şi ascensiunea Indiei, explică SIPRI.

Astfel, "tensiunile şi rivalitatea Indiei cu Pakistan şi China se numără printre factorii determinanţi ai creşterii cheltuielilor militare", potrivit unui alt cercetător al institutului, Siemon Wezeman, citat într-un comunicat de presă.

Topul celor cinci ţări cu cele mai ridicate cheltuieli în domeniu (SUA, China, India, Rusia şi Arabia Saudită) reprezintă peste 60% din totalul cheltuielilor militare la nivel global în 2019.

Germania, care se situează pe locul 7, în urma Franţei, a înregistrat cea mai mare creştere din topul primilor 15. Cheltuielile Berlinului au crescut cu 10% în 2019, ajungând la 49.3 miliarde de dolari, în parte ca urmare a creşterii percepţiei unei ameninţări din partea Rusiei, potrivit autorilor raportului.

Deşi se remarcă o accelerare a creşterii cheltuielilor militare în ultimii ani, Nan Tian avertizează în legătură cu posibilitatea inversării tendinţei din cauza pandemiei noului coronavirus care zguduie economia mondială.

Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre o posibilă recesiune, Nan Tian consideră că guvernele ţărilor vor trebui să îşi reconsidere cheltuielile militare în favoarea unor sectoare precum sănătatea şi educaţia."Este foarte probabil ca acest lucru să aibă un efect real asupra cheltuielilor militare", a spus el, potrivit Agerpres.

Cercetătorul SIPRI nuanţează însă această perspectivă, declarând că "istoria demonstrează că o scădere a cheltuielilor militare într-un context de criză nu durează niciodată mult timp".

,,Am putea asista la o scădere a cheltuielilor timp de unu până la trei ani, apoi la o altă creştere în anii următori", a conchis Nan Tian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel