Luptătorii Wagner dețin controlul deplin asupra părții de est a lui Bahmut, a anunțat miercuri fondatorul grupului de mercenari rus Evgheni Prigojin.
Totuși costurile pentru Wagner și Armata rusă par a fi unele uriașe. Oficialii occidentali cred că grupul de mercenari Wagner din Rusia rămâne fără luptători și echipamente. Liderul lor, Evgheni Prigojin, a spus că acesta a fost rezultatul „birocrației sau trădării” din partea comandanților militari ruși.
Între 20.000 și 30.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în bătălia pentru Bahmut din vara trecută, au declarat oficiali occidentali, a informat miercuri BBC.
Ministrul rus de externe Serghei Şoigu a declarat marţi că capturarea Bahmutului va permite forţelor ruse să lanseze noi operaţiuni ofensive, însă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că orașul Bakhmut din estul Ucrainei are o importanță mai mult simbolică decât operațională și că căderea sa nu ar însemna neapărat că Moscova a luat inițiativa în război.
Retragere sau întîriri pentru Bahmut?
Totuși, Volodimir Zelenski, după o discuție cu cei mai importanți generali din Armata ucraineană, a autorizat trimiterea de noi forțe în zona Bahmut.
Pe 28 februarie, ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, a raportat că întăririle au fost trimise la Bakhmut. Deținerea orașului, a asigurat ea, este o decizie militară, mai degrabă decât politică.
EvgheniPrigojin, a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni.
Președintele ucrainean, într-un interviu pentru CNN, și-a justificat decizia de a nu părăsi orașul asediat de ruși, explicând că o eventuală retragere ar însemna ca forțele ruse să aibă cale liberă pentru a captura orașe cheie din estul Ucrainei.
”Aceasta este o problemă tactică pentru noi, a spus Zelenski, insistând că conducerea militară a Kievului este unită în decizia de a continua apărarea orașului, în ciuda faptului că localitatea este aproape în mâinile Moscovei.
”Înțelegem că ar putea merge mai departe după Bahmut. Ar putea merge la Kramatorsk, Sloviansk, care ar fi o poartă deschisă pentru ruși după Bahmut către alte orașe din Ucraina, în direcția Donețk. De aceea sunt băieții noștri acolo”, a spus el într-un interviu exclusiv de la Kiev.
Zelenski a spus că motivele sale pentru păstrarea orașului sunt „atât de diferite” de obiectivele Rusiei.
”Înțelegem ce vor rușii. Rusia are nevoie de cel puțin o mică victorie, chiar și prin distrugerea totală a Bahmutului”, a spus el.
”Mai întâi trebuie să ne gândim la oamenii noștri și să nu fie nimeni înconjurat, asta este foarte important. Ieri am avut o întâlnire cu șeful de stat major și comandanții militari de top online și offline. Toți spun că trebuie să fim fermi în Bahmut. Desigur, trebuie să ne gândim la viețile soldaților noștri. Dar trebuie să facem tot ce putem în timp ce primim arme, provizii și armata noastră se pregătește pentru o contraofensivă”, aspus el.
”Chiar și armata este clar că trebuie să rămânem acolo, în ciuda faptului că Rusia a distrus întreg orașul. Soldații au ajutat copiii și civilii să părăsească orașul. Chiar și astăzi, oamenii părăseau orașul”, a explicat Zelenski.
La Bahmut luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni (liderul grupului Wagner)
Liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată, relatează agenţia EFE.
"Zi şi noapte" se dau acolo lupte încrâncenate, "ucrainenii nu fug nicăieri", a remarcat Prigojin într-un mesaj transmis de serviciul său de presă.
"Oamenii lui Zelenski nu se sfârşesc, aruncă alţi mii şi mii în maşina de tocat carne", adaugă el, manifestându-şi totuşi admiraţia faţă de soldaţii ucraineni, care "mor în masă pentru Bahmut şi se predau doar în ultimă instanţă". "Nu mai spuneţi că sunt laşi! Ei sunt la fel ca noi, au acelaşi sânge", a mai scris liderul grupării Wagner despre soldaţii ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News