Chinezii testează portavionul Liaoning, momentan cu machete J-35. China e optimistă că modificarea navelor va integra avioanele

Cătălin Costea |
Data publicării:
Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Portavionul chinez a fost supus unor procese intense de întreținere și modernizare, care au început în urmă cu exact un an, pe 28 februarie 2023.

În acest timp, primul portavion al Chinei a suferit modificări semnificative cu scopul probabil, potrivit specialiștilor chinezi, de a schimba destinația acestuia din navă de antrenament în navă de luptă.

Tractat de mai multe remorchere, portavionul Liaoning a părăsit ieri șantierul naval Dalian pentru efectuarea testelor pe mare, care vor continua până în jurul datei de 9 martie. 

Potrivit cotidianului de stat Global Times, pe puntea acestuia au putut fi observate machete la scară largă ale avioanelor de vânătoare J-35 (versiunea de punte a aeronavei J-31) și J-15.

Astfel, specialiștii de la Global Times consideră că lucrările efectuate în acest an la navă vor permite celei mai noi generații de aeronave stealth chinezești J-35 să decoleze și să aterizeze pe puntea portavionului.

 

Avioanele J-35 pe portavioanele Chinei, considerate esențiale pentru viitoarea forță de luptă a Marinei. Avioanele sunt în curs de dezvoltare

 

2. Prima foto... (j-35-china_27100100.jpg)

Tandemul interoperabil J-35 și J-15 este văzut în China ca o viitoare forță puternică de luptă, aeronava stealth căutând să obțină superioritatea aeriană, iar J-15 urmărind distrugerea navelor inamice prin lovirea cu rachete antinavă performante. 

Astfel, plasarea la bord a aeronavelor J-35 (n.a.- aflate în prezent în faza de dezvoltare) este văzută ca un salt semnificativ în creșterea capacităților de luptă ale portavioanelor marinei chineze.

În prezent, China dispune de trei portavioane. Primele două, Liaoning și Shandong, folosesc rampe de lansare clasice pentru a ajuta la decolare, iar cel de-al treilea, Fujian, cel mai modern, este echipat inclusiv cu catapultă electromagnetică. 

Dezvoltat inițial de General Atomics și cunoscut în occident ca sistem electromagnetic de lansare a avioanelor (EMALS - Electromagnetic Aircraft Launch System), echipamentul înlocuiește catapultele tradiționale cu abur utilizate pe portavioanele mai vechi. EMALS oferă mai multe avantaje, inclusiv accelerare mai lină, stres redus asupra aeronavei și flexibilitate sporită în lansarea unei varietăți de tipuri de aeronave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel