SUA vs Rusia. Cine are cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

La baza coexistenței pașnice a relaţiilor dintre marile puteri este paritatea nucleară. La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, forțele submarine, atât ale SUA, cât și ale Rusiei au efectuat o serie de teste. Publicația chineză Sohu a încercat să evalueze fiabilitatea rachetelor balistice lansate submarin ale celor două puteri nucleare, potrivit Uawire.org.

Într-un posibil viitor război mondial, un submarin nuclear strategic echipat cu rachete balistice intercontinentale (ICBM) este cea mai formidabilă armă. Submarinul este o armă cu foarte puţine vulnerabilităţi, practic invizibil pentru inamic și capabil să vină cât mai aproape de ţintă.

SUA și Rusia au cea mai puternică flotă de submarine strategice și cele mai mari arsenale nucleare. Publicaţia chineză Sohu a încercat să compare cele mai importante ICBM-uri din dotarea celor doua puteri nucleare: ICBM-ul american Trident II, purtat de submarinele din clasa Ohio și racheta rusă Bulava, purtată de submarinele din clasa Borei.

Patru rachete Trident II au fost supuse testării la începutul lunii septembrie. Trident II D5 este o rachetă balistică americană în trei etape, concepută pentru a fi lansată de pe un submarin nuclear și, potrivit producătorului, capabilă să distrugă ținte la mai mult de 11.000 km distanță.

Rachetă balistică Trident poate purta multiple focoase termonucleare direcționabile independent. Poate transporta opt focoase de 475 kilotone sau paisprezece focoase de 100 kilotone. Rachele Trident sunt de înaltă precizie și pot distruge silozurile cu rachete nucleare ale inamicului.

Pe 24 august, cu puțin înainte de testele efectuate de către SUA, Rusia a lansat un MBR R-30 Bulava-30 de pe submarinul din clasa Borei, Yury Dolgorukiy. Folosind două rachete, submarinul a distrus cu succes o țintă aflata la 5.500 km distanță. Rachetele Bulava au o autonomie maximă de 9.300 km. Alte surse susțin că raza de acţiune ar putea fi aproape de cea a rachetei americane Trident II.

Rusia are un avantaj geografic

O rachetă Bulava lansat din Marea Barents ar putea distruge marile orașe de pe coasta de est a SUA, trecând prin Cercul Arctic, deoarece se află la doar 7.000 km de la Marea Barents până la Coasta de Est a SUA. Întrucât armata rusă are controlul absolut al Cercului Arctic, în sens militar, un submarin strategic Borei ar putea să se apropie și mai mult de SUA, reducând distanța la 5.000 km. La această distanță, o rachetă Bulava ar putea fi echipat cu 8 focoase nucleare.

Cu toate acestea, presa din China precizează că rachetele balistice americane sunt net superioare celor ruseşti.

„Tridentul II are avantajul, deoarece poate transporta cel puțin opt focoase nucleare de 2,7 tone și poate garanta o autonomie de 11.000 km, în timp ce un Bulava cu 8 focoase are o autonomie maximă de 8.000 km", scrie Sohu, menționând că Bulava a fost testată de 19 ori și doar 11 teste au avut succes.

"Din 1987, armata americană a testat Trident-ul de 168 de ori și doar câteva lansări nu au reușit, ceea ce arată că Trident ÎI este de zece ori mai fiabilă decât Bulava", conchide publicaţia chineză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel