China profită de apatia instalată între SUA și Arabia Saudită

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Un raport al site-ului american Business Insider a evidențiat că China încearcă să își consolideze relațiile comerciale și de apărare cu Arabia Saudită, într-un moment în care Statele Unite se distanțează de Riad și își reevaluează opțiunile în Orientul Mijlociu.

Raportul menționează vizita prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman la Beijing, pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, unde liderii occidentali au boicotat evenimentul din cauza problemelor legate de drepturile omului.

Vizita nu a fost surprinzătoare, după ce în ultimele luni s-a înregistrat o apropiere clară între China și Arabia Saudită, în cadrul căreia s-au deschis noi orizonturi de cooperare în domeniul apărării și comerțului.

Acest lucru vine în timp ce Statele Unite continuă să-și reevalueze opțiunile în regiune, după ce s-au îndepărtat de Bin Salman și de războaiele costisitoare din Irak și Afganistan.

Arabia Saudită a devenit cel mai mare partener comercial al Beijingului în Orientul Mijlociu, mărfurile saudite reprezentând 17% din importurile din China în 2021.

China a jucat un rol, însă mic, în sectorul de apărare saudit încă din anii 1980, într-o perioadă în care Statele Unite au fost principalul garant militar al saudiților.

Jonathan Fulton, analist la organizația Atlantic Council, consideră că schimbul militar ușor dintre China și Arabia Saudită nu a deranjat Statele Unite. "Întotdeauna a existat un pic din asta, mai ales chestiuni militare pe care Statele Unite nu le-au putut furniza", susține Fulton.

Cu toate acestea, recenta asistență a Chinei acordată Arabiei Saudite în dezvoltarea programului său de rachete balistice a reprezentat un nivel ridicat al relației dintre cele două țări, potrivit lui Fulton, care menționează că imaginile prin satelit și evaluările serviciilor de informații americane au arătat, în decembrie 2021, că Riadul a construit instalații pentru fabricarea de rachete balistice cu ajutorul Beijingului.

Conform raportului, Riadul și Beijingul s-au apropiat în ultimii ani, identificând securitatea drept un domeniu cheie de interese comune. În 2020, China și-a modernizat relația cu Arabia Saudită la un "parteneriat strategic cuprinzător", iar pe 27 ianuarie 2022 această relație a atins noi cote, cele două țări anunțând că au planuri de aprofundare a cooperării în domeniul apărării la nivelul "cooperării practice".

Fulton subliniază că parteneriatul de apărare chino-saudit este o mișcare inteligentă, dar s-ar putea să nu fie pe placul Casei Albe, având în vedere că are loc între un aliat strategic al Statelor Unite, reprezentat de Arabia Saudită, și cel mai mare competitor al Washingtonului, Beijingul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel