Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă | Aurescu: O contribuţie semnificativă la creşterea rezilienţei României, NATO şi UE

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă va aduce o contribuţie semnificativă la creşterea rezilienţei României, a NATO şi a UE, urmând să genereze "avantaje palpabile" în privinţa securităţii, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la inaugurarea sediului acestui Centru.

El a afirmat că această inaugurare "marchează materializarea unui proiect care a reprezentat o prioritate a acţiunii diplomaţiei române din ultimele nouă luni", fiind "un pas înainte foarte relevant pentru operaţionalizarea deplină a Centrului".

"Acest Centru demonstrează că diplomaţia română este decisă să confere un conţinut solid strategic conceptului de rezilienţă. Termenul este deja parte a limbajului nostru instituţional european şi euroatlantic. De altfel, România este deja angajată într-o serie de procese de reflecţie pe subiectul rezilienţei, atât în cadrul NATO, cât şi al UE, în vederea consolidării sale conceptuale şi a facilităţii răspunsului cuprinzător al acestor organizaţii, dar şi la nivelul statului şi societăţii, statelor membre ale UE şi NATO, respectiv ale partenerilor lor. Centrul este, prin urmare, o iniţiativă strategică concretă a României care contribuie la întărirea rezilienţei NATO şi a UE, urmând să genereze avantaje palpabile în termeni de securitate a noastră, a României, a aliaţilor şi partenerilor noştri", a adăugat Aurescu, potrivit Agerpres.

Ministrul de Externe a menţionat că diplomaţia română a promovat activ proiectul la toate nivelurile şi va oferi informaţii actualizate aliaţilor marţi, la reuniunea ministerială de externe, care va avea loc în format videoconferinţă.

"În ultimele luni au fost făcute eforturi intense la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, a instituţiilor noastre partenere (...) pentru a concretiza acest proiect şi iată că centrul devine, astăzi, aici, realitate palpabilă. Pentru început, centrul va funcţiona ca instituţie românească, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Într-o a doua etapă, după atingerea capabilităţii iniţiale de operare, va fi internaţionalizat, va fi deschis participării experţilor din state membre UE, NATO sau partenerilor acestor organizaţii care doresc să se alăture activităţii Centrului", a menţionat Bogdan Aurescu.

El a precizat că acest Centru va coopera activ atât cu instituţiile publice, cât şi cu sectorul privat, mediul academic, instituţii internaţionale de cercetare şi cu societatea civilă.

"Ne dorim ca centrul să asigure o platformă pentru discuţii strategice, pentru dezvoltare de concepte, pentru colectarea şi furnizarea de lecţii învăţate şi bune practici, precum şi pentru instruire şi exerciţii şi să permită dezvoltarea de diverse programe în domeniul rezilienţei pe trei piloni: combaterea şi reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare, dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici, cooperarea practică în cercetare, educaţie, instruirii şi exerciţii comune", a adăugat Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a mai spus că, în prima etapă de activitate, E-ARC urmează să operaţionalizeze o serie de grupuri de lucru pe temele de rezilienţă la nivelul societăţii, în domeniul ameninţărilor generate de tehnologiile emergente şi distructive, al sistemelor de comunicaţii şi al noilor ecosisteme tehnologice, la crize şi urgenţe complexe, la asigurarea continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale, la infrastructura de transport, rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi UE la influenţele antioccidentale ale unor actorilor statali şi nonstatali.

"Sunt convins că Centrul va aduce o contribuţie semnificativă la creşterea rezilienţei României, a NATO şi UE", a adăugat Aurescu.

Ministrul de Externe a menţionat că proiectul s-a bucurat de sprijinul deplin al preşedintelui Klaus Iohannis şi al premierului Florin Cîţu. El a spus că la acest proiect au colaborat şi conducerile instituţiilor partenere - MApN, MAI, SRI, SIE, STS, SGG.

Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au inaugurat sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

La ceremonie au participat premierul Florin Cîţu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maros Sefcovic.

În 19 mai, Guvernul a adoptat hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel