Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică

Avioane de luptă Gripen. Foto: Ministerul Apărării din Suedia
Avioane de luptă Gripen. Foto: Ministerul Apărării din Suedia

Săptămâna aceasta Parlamentul de la Budapesta a votat într-un final ratificarea tratatului de aderare al Suediei la NATO - cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie.

Decizia istorică vine la un an de la o altă aderare istorică, cea a Finlandei. Ungaria rămăsese singura țară care nu a ratificat aderarea Suediei, tergiversând-o cât de mult a putut. Inclusiv Turcia, un alt stat apropiat Rusiei, dar care are divergențe reale cu Suedia în chestiunea kurdă, ratificase tratatul de aderare al Suediei.

Ca urmare a aderării celor două state granițele Rusiei cu NATO s-au mărit cu încă 2.600 de kilometri, asta în ciuda faptului că înainte de invadarea ilegală a Ucrainei Vladimir Putin a cerut „garanții de securitate” și revenirea la granițele din 1996 prin demilitarizarea statelor care au aderat după acest an la NATO.

Coincidență, Ungaria a ratificat aderarea Suediei atât în urma presiunilor aliaților, dar și după ce pentru a consolida cooperarea bilaterală, cele două țări au anunțat că Budapesta va achiziționa patru avioane de luptă din Suedia, contribuind astfel la întărirea flotei aeriene ungare, care numără în prezent 14 avioane Gripen.

Contractul semnat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.

Acordul reprezintă de fapt un amendament la contractul existent între FMV și guvernul Ungariei, semnat inițial în decembrie 2001, care stabilea achiziția a 14 avioane de vânătoare Gripen C/D pentru Forțele Aeriene Ungare.

Astfel, recentul amendament al contractului, semnat de Ministerul Apărării din Ungaria și FMV pe 23 februarie 2024, permite extinderea flotei de Gripen a Ungariei la un total de 18 aeronave.

 

Ungaria va justifica în fața Rusiei aderarea Suediei de acordul privind cele 4 avioane suedeze Gripen

 

2. Gripen, do... (gripen-racheta-iris-t-saab_43392900.jpg)

Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab

Ana Cătăuță, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania, dedicată aderării istorice a Finlandei și Suediei la NATO, a abordat și tergiversarea Ungariei.

Experta e de părere că odată cu achiziția celor patru avioane Gripen, Viktor Orban va putea să se justifice în fața lui Vladimir Putin pentru această decizie.

Întrebată de către Tudor Curtifan de ce a tras de timp atât de mult Ungaria privind aderarea Suediei, dacă a contat mesajul pentru propriul electorat al guvernului Orban, presiunile Rusiei și achiziția de avioane de luptă suedeze Gripen, Ana Cătăuță a afirmat:

„Toate elementele au contat. Orban a încercat să obțină din acest deal cât mai multe lucruri și cred că a avut nevoie și de acordul, de colaborare în zona de industrie, de apărare. Cred că e și o scuză pe care ei pot să le-o arate prietenilor din Moscova și să spună, iată am obținut ceva în urma acestui deal, nu mai avem ce să mai facem, era presiune pe noi.

Însă trebuie să ne îngrijoreze, pentru că Federația Rusă nu înseamnă doar Ucraina și ce se întâmplă acolo. Ei își bagă coada, să spun așa, în alegerile din statele democratice din Europa și din Statele Unite.” a conchis Ana Cătăuță.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care e analizat modul „Cum s-a ales Rusia cu încă 2.600 de km graniță cu NATO și controversa prezenței NATO în Ucraina”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel