Cea mai consumată muniție în războiul din Ucraina scoate la iveală diferențele majore dintre industriile de apărare din SUA și UE

Cătălin Costea |
Data publicării:
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie

După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.

În SUA, producția s-a dublat în decurs de un an de la lansarea unui program în acest scop, în mare parte pentru că Armata SUA deține instalațiile care produc obuzele.

,,Armata americană are o pârghie destul de directă pentru a crește producția de muniții de bază, cum ar fi obuzele de artilerie de 155 mm”, a declarat Rafael Loss, expert european în apărare în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, americanii produceau aproximativ 14.000 de obuze de 155 mm pe lună în fabrici de muniție deținute de guvern și operate de contractori.

În decembrie 2022, secretarul forțelor armate americane Christine Wormuth a declarat că se urmărește creșterea producției la 20.000 de proiectile pe lună până în primăvară și la 40.000 de proiectile pe lună până în 2025.

În martie trecut, subsecretarul Gabe Camarillo a crescut ușor ținta, anunțând planuri de a produce 24.000 de proiectile pe lună până la sfârșitul anului.

Armata americană a atins și depășit această țintă, producând 28.000 de obuze în octombrie. Cel puțin o parte dintre aceste obuze au luat calea Ucrainei, a declarat recent secretarul pentru achiziții, Doug Bush, fără a detalia cât reprezintă această parte.

Bush a spus că își propun acum să crească producția lunară la 36.000 până în martie, 60.000 până în septembrie, 70.000 până la 80.000 la începutul lui 2025 și 100.000 până la sfârșitul anului 2025.

Pentru aceasta, au fost efectuate schimbări, s-au cumpărat roboți și s-au extins fabricile de muniție, a precizat Bush. Investiția a fost considerată mică în comparație cu alte programe ale Armatei SUA, unde 3 milioane de dolari pot fi considerate neglijabile când este vorba de programele de arme avansate, cum ar fi rachetele hipersonice.

Astfel, creșterea inițială planificată de la 14.000 la 24.000 de obuze a fost finanțată cu 1,45 miliarde de dolari, iar în noiembrie a fost anunțată tranșa de încă 1,5 miliarde de dolari. Tot în noiembrie, Bush a spus că se bazează pe Congres să aprobe 3,1 miliarde de dolari pentru acest efort într-un proiect de lege de finanțare suplimentară pentru 2024.

Fără acești bani, SUA nu își vor putea a îndeplini obiectivul de a produce 100.000 de proiectile de 155 mm până la sfârșitul anului 2025, a mai subliniat Bush.

 

În Europa

 

Țările Uniunii Europene au început cu un avans, producând aproximativ 230.000 de obuze de 155 mm pe an - cu aproximativ o treime mai mult decât SUA. UE are, de asemenea, un record recent mai bun pentru aprobarea planurilor anuale de cheltuieli.

Până în februarie 2023, producția europeană era de 300.000 de obuze anual, potrivit oficialilor estonieni din domeniul apărării. Până în noiembrie, capacitatea a crescut din nou, deși evaluările diferă.

Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a sugerat că Europa ar putea acum să producă aproximativ 400.000 de proiectile anual.

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, vorbind în această lună la o masă rotundă a stabilit cifra între 600.000 și 700.000 și a spus că se va ajunge la un milion de obuze în 2024.

În martie, UE a anunțat că va cheltui 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pentru a trimite un milion de obuze de 155 mm în Ucraina într-un an. Banii sunt împărțiți între atragerea obuzelor stocate de la țările contributoare și achiziționarea de noi obuze de la membrii UE și Norvegia în cadrul unei scheme comune de achiziții.

Dar UE nu își va îndeplini obiectivul în acest an, după cum a confirmat recent ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. În septembrie, oficialul eston al Apărării, Kusti Salm, a declarat și el că planul va fi probabil îndeplinit abia la jumătatea anului 2024.

Această situație are loc în condițiile în care se estimează că vor fi necesare și mai multe obuze,  pentru a completa stocurile, pentru a sprijini planurile regionale NATO și pentru a menține Ucraina în luptă.

„Estimarea mea este că trebuie să producem în următorii zece ani în jur de 3 milioane de obuze pe an”, a subliniat ministrul estonian.

 

NATO

 

Așa cum semnalam în urmă cu o lună, agenția de achiziții a NATO, care urmărește și ea achiziționarea mai multor obuze de 155 mm, a constatat că prețurile pentru acest tip de muniție au  crescut de patru ori.

În octombrie, amiralul Rob Bauer din conducerea NATO a declarat că prețul pentru un obuz de 155 mm a crescut de la 2.000 de euro (2.171 USD) la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei la 8.000 de euro (8.489,60 USD). Spre comparație, SUA plătesc în prezent 3.000 de dolari pentru cele mai moderne obuze.

Spre deosebire de SUA, producția europeană de 155 mm este în principal în mâinile pieței comerciale. Aceasta înseamnă că țările europene pot stimula creșterea producției prin achiziții, dar nu pot ordona fabricilor să investească în automatizare, să lucreze în schimburi suplimentare sau să construiască noi fabrici, așa cum a făcut SUA.

„Nu există într-adevăr niciun guvern care să poată comanda industriei să producă mai mult, pot doar să plaseze comenzi prin contracte”, a confirmat Rafael Loss.

Între timp, firmele europene de muniție au puține oportunități de a atrage bani din sectorul privat, datorită reglementărilor privind băncile și producătorii de arme, a mai observat Loss. Prin urmare, au probleme cu creșterea producției stând doar în așteptarea unor comenzi mai mari.

Unele țări au comandat mai multe muniții. Germania și Olanda au bugetat alte miliarde în ajutor militar pentru Ucraina săptămâna aceasta. Totuși, cheltuielile generale pentru apărare în Europa rămân lente.

Iar țările europene nu sunt dispuse să cedeze controlul național și să se unească pentru a crea o organizație supranațională pentru producția de muniții, a sintetizat problema Nick Witney, cel care a fost primul director executiv al Agenției Europene de Apărare a UE.

Țările vor argumenta că „este o problemă de responsabilitate democratică asupra modului în care sunt cheltuite bugetele naționale de apărare”, a declarat Witney. „De multe ori, este într-adevăr o problemă de protecționism, interes național și inerție.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel