Putin este conștient că nu poate câștiga acest război? Ce vrea liderul de la Kremlin și ce poate Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Piațeta Regelui Mihai din București, în zona ambasadei Rusiei în România, unde este deschisă expoziția în aer liber ”Stop the War (in Ukraine)” sau cum a fost deja numită de către organizatori și artiști - “Operațiune Artistică Specială”! Sursă foto
Foto: Piațeta Regelui Mihai din București, în zona ambasadei Rusiei în România, unde este deschisă expoziția în aer liber ”Stop the War (in Ukraine)” sau cum a fost deja numită de către organizatori și artiști - “Operațiune Artistică Specială”! Sursă foto: Ambasada Ucrainei la București

Putin vrea o lume fără NATO, cu SUA limitate la emisfera vestică, cu Rusia dominantă peste statele fostei Uniuni Sovietice, capabilă să facă ce îi place propriului popor fără condamnare sau supraveghere, iar Kremlinul bucurându-se de dreptul de veto la Consiliul de Securitate al ONU.

Putin a lucrat pentru o astfel de lume încă din momentul în care a preluat primul mandat. Cele mai recente declarații sugerează că  încă mai crede în realizarea acestui deziderat.

Totuși, modul în care s-a desfășurat până acum războiul din Ucraina nu este însă nici pe departe unul care să justifice retorica președintelui rus. Rusia a afișat o armată slab pregătită, dotată în principal cu armament depășit, iar concentrarea efortului pe acțiuni hibride, menite să afecteze echilibrul economic european, arată mai degrabă lipsa puterii de impunere a Kremlinului, decât tăria sa.

Dacă Occidentul își propune să evite viitoare surprize strategice și să păstreze ordinea internațională bazată pe reguli, trebuie să înțeleagă această viziune divergentă asupra lumii și să învețe să o gestioneze, mai ales că, atunci când vine vorba despre obiectivele și prioritățile declarate de politică externă, Putin este adesea un om de cuvânt.

Reacția Occidentului din ultimii opt ani nu a modificat fundamental principiile care ghidează gândirea politicii externe a lui Putin, care a rămas în mare parte neschimbată din 2000.

Putin crede că Rusia este încă o mare putere îndreptățită să aibă propriile sale sfere de influență, care merită să fie luată în calcul în toate deciziile cheie și că adevărata abatere de la normă s-a produs în momentul de slăbiciune al Rusiei din în anii 1990, iar acum Rusia doar se repune pe locul său de drept în sistemul internațional.

Putin urmărește, de asemenea, să delegitimeze conceptul de intervenție umanitară așa cum este acesta acceptat la nivel internațional. El plasează principiile suveranității statului deasupra preocupărilor umanitare şi, deși susţine că guvernele au dreptul să-și rezolve în mod legitim afacerile lor interne independent de presiunile externe, inversează această regulă și justifică ingerința sa externă în baza drepturilor generale ale omului.

Rusia își rezervă adesea dreptul de a acționa împotriva guvernelor străine pentru a proteja etnicii rușii. Un exemplu cheie este Peninsula Crimeea, unde Rusia a intervenit militar și a organizat un referendum ilegal pentru anexarea peninsulei.Referendumul și ocupația ulterioară nu a schimbat însă statutul internațional al Crimeei, până în prezent aceasta rămânând o parte legală a Ucrainei, conform dreptului internațional.

Putin totuși îşi apără intervenţia pe care o consideră o acţiune necesară pentru a „apără” o populație rusă „oprimată”.

Putin nu are încredere în declarațiile venite de la Casa Albă. El vede SUA ca disprețuind interesele vitale ale Rusiei, indiferent de cine conduce administrația americană, și actuala formă a ordinii internaționale ca principala provocare la adresa intereselor ruse. Pentru el o ordine mondială condusă de America este inacceptabilă.

Președintele rus nu a folosit avut niciodată o astfel de retorică față de China, care prezintă practic una dintre cele mai mari provocări de securitate națională pentru Rusia. China continuă să-și extindă influența în locuri pe care Putin le consideră dincolo de „liniile sale roșii”, respectiv în țări din foste membre ale Uniunii Sovietice și chiar în regiuni ale Rusiei însăși.

Putin nu este un simplu lider oportunist. El poate nu are întotdeauna un plan clar și ajunge uneori să acționeze conjunctural, însă știe foarte bine ce fel de lume vrea și, cu atât mai mult, ce fel de lume nu vrea.

În prezent a devenit clar că toate ambițiile liderului rus depind de maniera în care Rusia va gestiona războiul din Ucraina. Prin decizia de invadare a Ucrainei, Putin a ales practic să arate pe ce își bazează asertivitatea privind recunoașterea Rusiei ca mare putere mondială.

Cu fiecare lună cu care conflictul din Ucraina se prelungește Rusia se îndepărtează de imaginea pe care Putin și-a dorit să o proiecteze la nivel global. Mai mult, cu fiecare insucces major al armatei ruse în Ucraina, liderul rus se apropie catastrofal de propriul declin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel