Ce caută MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal în Marea Neagră? Rușii spun că au ieșit la „vânătoare” de rachete ATACMS americane

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31K rusesc, lansând o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Hobbyboss @eBay
MiG-31K rusesc, lansând o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Hobbyboss @eBay

Rusia a anunțat că avioane de tip MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, „imposibil de interceptat”, vor patrula și opera deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Anunțul a fost făcut, așa cum semnala și DefenseRomania în urmă cu câteva zile, chiar de către președintele rus Vladimir Putin.

,,La solicitarea mea, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor începe să desfășoare patrule permanente în zona neutră a spațiului aerian situat deasupra acvatoriului Mării Negre. Acestea vor fi efectuate cu avioanele noastre MiG-31 înarmate cu rachete hipersonice Kinzhal”, preciza Putin.

Analiștii noștri precizau că probabil decizia părții ruse de a aduce pe baze permanente în zona Mării Negre avioanele de vânătoare-interceptare MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal a fost luată în urma livrării în secret de către SUA a rachetelor ATACMS către trupele ucrainene.

Rachetele cu rază lungă de acțiune americane ATACMS au făcut deja „prăpăd” printre forțele ruse. La 17 octombrie, aerodromurile din Berdiansk și Luhansk au fost lovite de rachete balistice M39 ATACMS cu focoase cu dispersie. Munițiile cu dispersie au reușit să distrugă şi să avarieze mai multe avioane ruseşti staţionate pe aerodromurile militare din  Luhansk și Berdiansk.

În aceeași zi, comandamentul Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale (FOS) a raportat că nouă elicoptere de diferite modificări au fost distruse în urma Operațiunii Dragonfly. În plus, raportul a precizat că au fost distruse lansatorul unui sistem de apărare aeriană și alte echipamente militare.

 

Rușii spun că avioanele MiG-31K integrate cu rachete hiperosnice Kinzhal în Marea Neagră vor „vâna” ATACMS americane

 

2. MiG-31 lan... (mig-31-lansand-in-timpul-unor-teste-o-racheta-hipersonica-kinzhal_85489000.jpg)MiG-31 lansând în timpul unor teste o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Publicația rusă de propagandă Vzgyad dedică un material prezenței avioanelor MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal în Marea Neagră.

Citând experți militari și foste cadre ale Armatei ruse, sursa citată își începe materialul precizând că rachetele hipersonice Kinzhal sunt „imposibil de interceptat”. În ciuda faptului că SUA au confirmat că sisteme Patriot au interceptat Kinzhal în Ucraina, rușii susțin că nicio rachetă Kinzhal nu a fost vreodată interceptată.

În acest context experții ruși susțin că MiG-31K dotate cu rachete Kinzhal în Marea Neagră pot fi folosite pentru a lovit ținte din sudul și sud-estul Ucrainei, în regiunile Odesa, Nikolae, Herson și chiar Dnepropetrovsk.

Un fost ofițer al armatei ruse spune că avioanele MiG-31K vor „vâna” cu rachete Kinzhal aerodromurile ucrainene unde se găsesc rachete balistice, dar și lansatoarele HIMARS care lansează rachetele ATACMS cu rază de 300 kilometri.

Un expert rus, pe numele său Alexey Vasiliev, conchide că prezența avioanelor MiG-31K cu rachete hipersonice Kinzhal în Marea Neagră va ține în alertă permanentă Ucraina în ceea ce privește iminente raiduri aeriene.

De precizat însă că în ciuda faptului că rușii au folosit cu succes intens rachete hipersonice Kinzhal împotriva Ucrainei, ele nu s-au dovedit a fi un game changer.

CITEȘTE ȘI: Urmările operațiunii „Libelula”: Cum arată aerodromurile Lugansk și Berdiansk după atacul cu rachete (Foto)

 

Serviciile secrete britanice au explicat ce caută MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal în Marea Neagră

 

Analiștii britanici au remarcat că o astfel de declarație a lui Putin corespunde „retoricii tipice rusești” care vizează un public intern, care numește Occidentul „agresori” și consideră acțiunile Rusiei „necesare pentru apărarea statului”.

În plus, serviciile de informații britanice consideră că un astfel de ordin a fost emis după întărirea prezenței navale a SUA în estul Mediteranei.

Gestul vrea să demonstreze că Rusia rămâne capabilă să dezvolte și să folosească noi arme în ciuda invaziei sale în Ucraina.

Cu toate acestea, conform raportului, ”Pumnalul” este încă în stadiul de testare operațională, iar performanța sa în Ucraina este relativ slabă. ”Pe hârtie”, racheta este „foarte puternică” și capabilă să zboare la viteze hipersonice și să evite sistemele moderne de apărare aeriană, deși modul în care Rusia folosește Pumnalul are nevoie de îmbunătățiri semnificative pentru a-și atinge potențialul declarat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel