Urmările operațiunii „Libelula”: Cum arată aerodromurile Lugansk și Berdiansk după atacul cu rachete (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Urmările operațiunii „Libelula” au fost prezentat de mass-media ucraineană. Primele imagini din satelit cu aerodromurilor din Luhansk și Berdiansk arată urmările atacului cu rachete ATACMS pe care ucrainenii l-au efectuat recent - infrastructura militară şi mai multe aeronave au fost distruse.

"Operațiunea Dragonfly" se referă la o operațiune militară recentă desfășurată de Ucraina. Această operațiune a implicat lovituri cu rachete asupra a două aerodromuri controlate de Rusia în apropierea orașelor ocupate Luhansk și Berdiansk. Operațiunea a reușit să distrugă nouă elicoptere rusești.

De asemenea, Ucraina a susținut că a reușit să avarieze cu succes pistele aerodromurilor în timpul acestei operațiuni, care a fost executată cu ajutorul unor rachete ATACMS, trimise recent în secret de SUA. Atacul, cu numele de cod "Operațiunea Dragonfly", s-a soldat cu rănirea a zeci de militari ruși. Această operațiune demonstrează eforturile continue ale Ucrainei de a rezista ocupației rusești în regiune.

Imaginile din satelit realizat de compania de imagistica prin satelit Planet Labs, publicate pe 18 octombrie de jurnaliştii proiectului media Schemes, afliat RFE/RL din Ucraina, arată o parte din pista aerodromului din Berdiansk, unde se aflau avioanele militare rusești.

Rezoluția imaginilor nu permite determinarea exactă a tipului de echipament avariat, confirmând doar distrugerea acestuia. Cu toate acestea, pe baza locației și a imaginilor din satelit realizate la 29 septembrie, este posibilă o determinare aproximativă a echipamentului și identificarea acestuia.

Citeşte şi: Armata ucraineană a numit principalele ținte pentru rachetele ATACMS

Lista aeronavelor distruse include cinci elicoptere rusești de recunoaștere și atac Ka-52 și patru elicoptere militare de transport Mi-8. În plus, pe aerodrom au mai rămas alte trei elicoptere (probabil Mi-8). Se poate presupune că acestea nu au părăsit aerodromul din cauza unor defecțiuni.

Imagini detaliate din satelit ale aeroportului Luhansk realizate de Planet Labs pentru 18 octombrie au fost publicate și de Ukrainian Military Center.

Una dintre imagini surprinde două elicoptere [contur portocaliu] care prezintă semne vizibile de deteriorare, cum ar fi scurgeri de ulei sau de combustibil.

Alte patru aeronave [contur galben] se aflau în perimetrul atacat, dar nu prezintă semne directe de avarii. Prezența lor pe aerodrom la o zi după atacul cu rachete ATACMS s-ar putea datora incapacității de a zbura din cauza avariilor.

Trebuie precizat faptul că pe suprafața aerodromului se observă clar o serie de pete negre dense, care arată ca niște urme de detonare a munițiilor cu dispersie. Acestea nu erau prezente în imaginile care au precedat atacul cu rachete.

La 17 octombrie, aerodromurile din Berdiansk și Luhansk au fost lovite de rachete balistice M39 ATACMS cu focoase cu dispersie. Munițiile cu dispersie au reușit să distrugă şi să avarieze mai multe avioane ruseşti staţionate pe aerodromurile militare din  Luhansk și Berdiansk

În aceeași zi, comandamentul Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale (FOS) a raportat că nouă elicoptere de diferite modificări au fost distruse în urma Operațiunii Dragonfly. În plus, raportul a precizat că au fost distruse lansatorul unui sistem de apărare aeriană și alte echipamente militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel