Rusia ,,răspunde" rachetelor ATACMS trimise Ucrainei de SUA. Avioane MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal patrulează în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

În cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat rezultatele vizitei efectuate în China, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, pe 18.10.2023, că a cerut Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse să înceapă patrularea constantă a spațiului aerian situat deasupra Mării Negre cu aeronave dotate cu rachete hipersonice Kinzhal.

,,La solicitarea mea, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor începe să desfășoare patrule permanente în zona neutră a spațiului aerian situat deasupra acvatoriului Mării Negre. Acestea vor fi efectuate cu avioanele noastre MiG-31 înarmate cu rachete hipersonice Kinzhal”, a declarat Vladimir Putin, citat de agențiile de presă Interfax și Tass.

,,Aceasta nu este o amenințare”, a remarcat Putin, explicând faptul că doar informează despre decizia luată în acest sens.

Președintele rus a anunțat această decizie după ce a evaluat acțiunile SUA în Ucraina, menționând că Statele Unite sunt din ce în ce mai implicate în conflict.

“În plus, toate acestea se întâmplă și pe fundalul conflictului din Orientul Mijlociu. Pentru a încălzi atmosfera, SUA au hotărât să deplaseze două portavioane și grupările navale ale acestora în Marea Mediterană”, a concluzionat șeful statului rus.

Comentariul autorului: Probabil că decizia părții ruse de a aduce pe baze permanente în zona Mării Negre avioanele de vânătoare-interceptare MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal a fost luată în urma livrării în secret de către SUA a rachetelor ATACMS către trupele ucrainene.

În urmă cu numai 24 de ore, primele rachete de acest tip au fost întrebuințate de Forțele Armate ale Ucrainei împotriva unor obiective rusești din Lugansk și Zaporojie.

Aducerea celor mai moderne rachete rusești în zona Mării Negre va contribui cu certitudine la tensionarea suplimentară a situației din regiune, având consecințe inclusiv pentru România, care va trebui să-și intensifice vigilența în zona litoralului și a zonei economice exclusive.

Nu este exclus ca avioanele rusești din Marea Neagră să provoace noi incidente de securitate, care ar putea să contribuie la escaladarea situației din această zonă, aflată deja într-o stare continuă de incertitudine, din cauza acțiunilor trupelor ruse în Ucraina, care au fost împinse până la granița cu România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel