A permite Rusiei să învingă Ucraina nu este o opțiune: Ce arme, pe lângă rachete de croazieră Scalp, vrea Franța să ofere acum Kievului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachete AASM Hammer instalate sub aripa unui avion Rafale.
Rachete AASM Hammer instalate sub aripa unui avion Rafale.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat la 16 ianuarie furnizarea către Ucraina a aproximativ 40 de rachete Scalp/Storm Shadow cu rază lungă de acțiune și "câteva sute de bombe". De asemenea, el a menționat că a vizitat Ucraina pentru a finaliza eforturile pentru încheierea unui acord bilateral privind garanțiile de securitate. Vizita este programată într-un moment în care disputele politice dintre Statele Unite și Uniunea Europeană întârzie două pachete semnificative de ajutor pentru Ucraina.

Franța lucrează la finalizarea unui acord bilateral privind garanțiile de securitate convenit cu Ucraina pentru a contribui la consolidarea situației financiare și a apărării acesteia în fața Rusiei, cu scopul de a descuraja Moscova de la viitoare agresiuni, potrivit Reuters.

Macron a declarat că, în următoarele săptămâni, vor fi livrate aproximativ 40 de rachete Scalp cu rază lungă de acțiune și "câteva sute de bombe". ,,Voi merge eu însumi în Ucraina în februarie și voi definitiva aceste documente", a subliniat el. Macron a mai precizat că europenii trebuie să se asigure că Ucraina va fi capabilă să se apere în continuare împotriva Rusiei.

Macron a adăugat că a permite Rusiei să învingă Ucraina nu este o opțiune, deoarece ar amenința securitatea întregii Europe.

Ucraina va primi un nou lot de rachete Storm Shadow/SCALP din Franța, precum și un alt tip de bombe, care vor fi "aduse" la Kiev de către președintele francez Emmanuel Macron în februarie. Alocarea acestui pachet de ajutor va fi dedicată semnării unui acord de securitate similar celui cu Marea Britanie.

Emmanuel Macron a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, precizând că vor fi livrate 40 de rachete Storm Shadow/SCALP suplimentare și "câteva sute de bombe". Tipul de bombe nu a fost numit, dar se poate face o presupunere îndeajuns de credibilă.

Analiştii militari ucraineni de la publicaţia DefenseExpress presupun că ar fi vorba despre AASM Hammer de la compania Safran - o ''armă hibrid'' de înaltă precizie care are caracteristici aflate la mijloc între a fi bombă și/sau rachetă aer-sol. De fapt, este tot o bombă, una convențională, dar cu un kit special care îi mărește semnificativ raza de acțiune și precizia.

Bomba are la bază modelul Mk 82 de 250 kg, BLU 109 sau Mk 8 de 1000 kg. De asemenea, kitul poate fi montat pe bombe anti-bunker de 250 kg. Kitul propriu-zis este format din două părți: kitul de extindere a razei de acțiune (REK), care poate fi echipat cu un motor cu reacție, și partea frontală, în trei versiuni: doar cu ghidare prin satelit sau cu adăugarea unui sistem de imagistică termică sau a unui sistem de ghidare prin laser semiactiv. Printre caracteristicile suplimentare se numără o funcție de detonare în aer.

Raza de acțiune a AASM Hammer este declarată a fi de peste 70 km, ceea ce este crucial și permite lansarea la o distanță relativ sigură față de țintă. Dar, bineînțeles, acest lucru depinde de altitudine. Prezentarea oficială pentru utilizarea acestei bombe de înaltă precizie cu un profil de zbor redus arată următoarele caracteristici:

Este imposibil de spus cu certitudine care este raza de acțiune a AASM Hammer atunci când este lansat de la joasă altitudine, dar este influenţată de limita razei de acțiune a sistemelor cu rază medie de acțiune. Safran nu precizează cu exactitate distanța, dar este vorba de o rază de acțiune ipotetică cuprinsă între 20 și 100 km.

În cele din urmă, există problema integrării acestei bombe pe aeronave. În prezent, AASM Hammer este transportată de aeronavele Rafale, dar aceste bombele au fost lansate și din avioane F-16, Mirage 2000 și Mirage F1, care au fost echipate suplimentar cu Hasas (Hammer Stand Alone System). De asemenea, India, care a achiziționat aceste bombe în 2020, le va integra pe avionul Tejas. AASM Hammer a fost folosit în Afganistan și Libia, se pare că cu o eficacitate de 99%.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel