Cât rezista Ucraina atacului rus fără ajutorul SUA? Chifu: Marea întrebare e cine ar fi urmat. Putin are nevoie disperată să livreze ceva

Livrare de sisteme americane HIMARS. Foto: US Army
Livrare de sisteme americane HIMARS. Foto: US Army

Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim Ministrului României, a analizat actualul război din Ucraina, declanșat de Federația Rusă pe 24 februarie 2022.

La aproape un an de la invazia totală a Ucrainei, rezistența ucrainenilor e uluitoare. Însă indiferent de dorință și determinare, Ucraina nu ar fi reușit să țină piept Armatei ruse fără ajutorul Occidentului, cu precădere ajutorul militar al SUA.

Pe măsură ce rezistența Ucrainei era tot mai clară, Occidentul a oferit și ajutor tot mai mare în etape. 

E cât se poate de clar că Ucraina nu ar fi reușit să reziste prea mult fără sprijin occidental. Dar Iulian Chifu, consilier pe probleme de securitate al premierului Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu acordat Radio România, spune că nu aceasta e întrebarea corectă: Ci cine ar fi urmat după Ucraina? Tocmai din acest moment continuarea ajutorului acordat Ucrainei în războiul rus de agresiune e crucial.

„Cât dura războiul dacă nu intervenea Statele Unite? Păi, probabil că se termina repede, cu victoria Federaţiei Ruse, dacă ne referim la cel din Ucraina. Întrebarea pe care o adresez eu este: cine urma? Republica Moldova spune că ea, Georgia spune că ea, Kazakhstanul spune el însuşi că el ar urma. Şi balticii, şi noi, şi polonezii spun că noi am urmat.

Pentru că, să ne lămurim, dacă Federaţia Rusă reuşea în trei zile să ia Ucraina, în momentul de faţă, întreaga lume, cu certitudine Europa Centrală şi de Est, era mai expusă, avea nivelul de securitate mult mai redus, mult mai precar decât acum, când Ucraina a rezistat în estul Ucrainei, a respins invazia rusă şi este ajutată de toate statele occidentale”, precizează Chifu.

„Nu vorbim în momentul de faţă de o intervenţie externă. Din contră, unul din criterii este ca statele occidentale să nu fie angrenate în război, să nu escaladeze acest conflict. Poligon de verificare de arme în Ucraina? - asta am mai auzit-o, e în toată propaganda rusă, că Ucraina pierde, e distrusă din cauza Occidentului, care îşi testează acolo armele şi care discută. Nu! Să nu uităm că Ucraina nu a primit cele mai moderne arme, tot din acelaşi efort al Occidentului de a nu fi antrenat în conflict. De altfel, tipul de reacţie al Occidentului a fost întotdeauna proporţional.

A atacat Rusia Ucraina? Sigur, Ucraina a fost sprijinită financiar să se apere, şi cu categorii de armament pe care le putea absorbi, adică cele sovietice, care puteau fi utilizate. A atacat Federaţia Rusă, a blocat porturile? A fost ajutată să poată exporta grânele, şi "solidarity lane", şi aşa mai departe. Au fost atacate infrastructura civilă şi energetică a Ucrainei? Occidentul a ajutat Ucraina: o dată cu transformatoare şi motoare, în aşa fel încât să-şi repare sistemul energetic, şi, în al doilea rând, a fost ajutată cu artilerie antiaeriană, pentru a-şi apăra oraşele şi infrastructura”, a mai adăugat expertul în securitate.

 

Putin a crezut că în 3 zile cucerește Ucraina. Problema lui e că trebuie să livreze urgent ceva

 

2. Lansarea d... (himars-ucraina-lansare_59564800.png)

Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Iulian Chifu a amintit că Vladimir Putin a crezut cu adevărat că Rusia va îngenunchea Ucraina în trei zile. Acest lucru demonstrează că primește informații distorsionate, că cei din jurul său se tem de el.

Însă pentru a se menține la putere Putin e obligat să livreze ceva. În caz contrar elita rusă se va întoarce încet dar sigur împotriva sa.

„Pe 23-24 februarie, începutul, după Ziua Armatei Sovietice, cu speranţa iniţială să se termine în trei zile, o ştim deja. Aveau şi uniformele de gală pentru marşul de pe Krescheatik pe care trebuiau să-l ofere lui Putin. Nu a ieşit aşa. Şi nu a ieşit aşa din mai multe motive, principalul fiind calculul greşit şi gafele în privinţa Ucrainei. Gafe care nu aparţin numai lui Putin ca persoană, ca decident, dar întregul establishment care i-a furnizat informaţiile cu care a plecat la drum. Sigur, e dificil să vorbeşti despre informaţie independentă şi autonomă când vorbeşti de un autocrat. Aţi văzut celebra şedinţă a Consiliului de Securitate, e adevărat, înregistrată, dar dată publicităţii, în care îl umilea pe şeful SVR, a serviciului său extern, Naruşkin, până în punctul în care întreba: Şeful, zi-mi din ochi, zi-mi ce ce vrei să zic aia spun. Gândiţi-vă că pentru o asemenea situaţie, o asemenea conjunctură e foarte dificil să spui unui autocrat..., să-i spui: ştiţi, lucrurile nu arată aşa cum le ştiţi dumneavoastră. Informaţia a fost filtrată pe urmă. Putin e de 20 de ani la putere, în diferitele formule. În general, când te eternizezi - o perioadă foarte lungă de timp -, ideea osificării infrastructurii este din ce în ce mai prezentă. 

(...)

Putin nu mai livrează şi atunci grupul din jurul său are în discuţie, au apărut şi public aceste informaţii, are în discuţie formula de suplinire. Însă, după Putin va veni tot un putinist, tot cineva din grupul său. Or, salvarea putinismului ca regim, sistemul acesta al verticalei puteri şi al economiei bazate pe structuri energetice masive conduse de siloviki, de oameni din servicii, din structurile de securitate, n-are cum să mai dăinuie după Putin. Un putinist fără Putin e ca şi, nu ştiu, doctrina Andropov condusă de Gorbaciov, sau salvarea comunismului prin perestroika şi glasnost. Sigur că a dus la desfiinţarea Uniunii Sovietice şi, în general, istoria ne arată că, 1917-1991, orice înfrângere a Uniunii Sovietice, Federaţiei Ruse, imperiului ţarist anterior, s-a soldat cu o dezmembrare, cu o distrugere inclusiv internă a structurii statale respective. Deci, există premisele ca Rusia, Federaţia Rusă, aşa cum o ştim, să nu supravieţuiască acestui război pe care l-a produs. Dar, sigur, condiţia este să piardă războiul”, a conchis Chifu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel