Britanicii explică de ce nu doboară dronele care atacă Ucraina, așa cum au făcut când au respins un atac asupra Israelului: Ar conduce la o escaladare periculoasă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Ministry of Defence (United Kingdom).
Sursa foto: Ministry of Defence (United Kingdom).

Ministrul britanic de externe David Cameron consideră că doborârea dronelor care intră în spaţiul aerian al Ucrainei de către forțele NATO, similar modului în care aliații au respins un atac cu rachete și drone împotriva Israelului la 13 aprilie, ar putea amenința escaladarea conflictului din Europa. Potrivit rapoartelor militare israeliene, 99% din cele 300 de rachete și drone lansate de Iran asupra Israelului la 13 aprilie au fost interceptate de sistemele de apărare ale țării, dar și de navele şi avioanele aliaților Israelului.

Întrebat de prezentatorul Nick Ferrari de la LBC de ce nu ar putea forțele armate britanice să intercepteze dronele care ataca Ucraina, dacă a reușit să doboare cu succes drone deasupra Irakului și Siriei, Cameron a menționat că este dificil de implementat o astfel de propunere.

"Dacă vrei să eviți escaladarea, adică să eviți un război în Europa, trebuie să eviți o confruntare directă între trupele NATO și trupele rusești. Acesta ar fi un risc al unei escaladări", a declarat oficialul.

,,Să le furnizăm arme, să le antrenăm armata este absolut corect și am făcut acest lucru mai mult decât oricine altcineva, dar să punem forțele NATO în conflict direct cu forțele rusești, cred că ar fi o escaladare periculoasă", a declarat ministrul britanic de externe.

 

Marea Britanie face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina

 

Ca răspuns la o întrebare suplimentară a jurnalistului privind motivul pentru care dronele nu sunt doborâte, Cameron a precizat că Marea Britanie "face tot posibilul pentru a ajuta" Ucraina să doboare dronele, dar a indicat că cel mai bine ar fi să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, în loc să folosească avioane aliate, așa cum s-a întâmplat în cazul respingerii atacului asupra Israelului.

Pentru a respinge atacul asupra Israelului, Marea Britanie a folosit avioane pentru a doborî dronele, ceea ce nu este "cel mai eficient mod" în a ajuta o ţară se apăra împotriva UAV-urilor în comparație cu apărarea aeriană, a precizat oficialul.

"Marea Britanie nu are Patriot, europenii și americanii au, și există o ințiativă serioasa pentru a furniza mai multe sisteme Patriot Ucrainei. Ei îl vor, au nevoie de el și trebuie să le oferim", a adăugat Cameron.

După cum au relatat mai multe publicaţii mass-media, analiștii din Occident subliniază asemănările dintre atacul Iranului împotriva Israelului din 13 aprilie, în timpul căruia atacatorii au folosit un set de drone și diferite tipuri de rachete, și atacurile Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Iranul învață de la ruși și de la rebelii Houthi cum să efectueze atacuri de amploare

 

Cu toate acestea, există diferențe importante în ceea ce privește atacul, în special în ceea ce privește amploarea teritoriului și capacitatea de a doborî rachete deasupra teritoriului unor țări prietene, afirmă fostul comandant al fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, Mark Hertling.

Și analistul Phillips O'Brien subliniază că, deși atacul Iranului este mai mare decât atacurile Rusiei împotriva Ucrainei, numărul de rachete și drone folosite de Iran la 13 aprilie nu depășește numărul de rachete și drone pe care Rusia le lansează asupra Ucrainei într-o săptămână. O'Brien se întreabă, de asemenea, dacă factorul armelor nucleare influențează poziția aliaților în ceea ce privește apărarea celor două țări.

Iranul învață de la ruși și de la rebelii Houthi cum să efectueze atacuri din ce în ce mai puternice împotriva Israelului și a forțelor americane, potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), care a analizat actualul atac al Iranului împotriva Israelului.

Analiștii ISW subliniază că atacul iranian a inclus drone, rachete de croazieră și rachete balistice pentru a depăși cel mai eficient sistem de apărare antiaeriană și antirachetă de tip occidental, similar cu modul în care Rusia atacă Ucraina, combinând diferite tipuri de rachete cu drone iraniene.

Fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, Mark Hertling, este de acord cu evaluarea celorlalţi analişti, dar subliniază două diferențe: amploarea teritoriului și amploarea atacurilor inamice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel