Blinken după întâlnirea cu Erdogan: Suedia va adera în curând la NATO

Steagul Suediei / Foto: forsvarsmakten.se
Steagul Suediei / Foto: forsvarsmakten.se

Turcia pare să ratifice aderarea Suediei la NATO în săptămânile următoare, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, semnalând apropierea finalului unei povești care a frustrat Washingtonul şi aliaţii săi.

Comisia de afaceri externe a parlamentului Turciei a aprobat oferta săptămâna trecută, un pas cheie către extinderea NATO, după o întârziere de 19 luni. Următorul pas este un vot în Parlament cu privire la cererea de aderare a Suediei.

Blinken a ridicat problema aderării Suediei la NATO în prima zi a turneului său regional de o săptămână, menit să abordeze consecințele conflictului din Gaza. „În Turcia, am discutat, de asemenea, pașii finali în procesul de ratificare a aderării Suediei la NATO în săptămânile următoare”, a declarat Blinken reporterilor din Grecia, dar nu a detaliat.

Suedia a solicitat aderarea la NATO în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar președintele turc s-a opus aderării Suediei din cauza presupusei protecție a Suediei a grupurilor pe care Ankara le consideră teroriste, în primul rând activiști kurzi. Arderea Coranului la Stockholm și spânzurarea păpușii lui Erdogan nu au ajutat relațiile.

Congresmenii americani au amânat vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia până când va fi clar pentru toată lumea că Suedia va deveni membru NATO.

 

Turcia și Ungaria sunt singurii membri NATO care nu au ratificat încă candidatura Suediei la 19 luni de la cererea de aderare

 

Erdogan și-a retras obiecțiile față de aderarea Suediei la NATO în iulie, după ce Stockholm a reprimat grupurile kurde pe care Ankara le consideră teroriști.

Erdogan a sugerat în decembrie că parlamentul va vota pozitiv doar dacă Congresul SUA va aproba achiziţionarea solicitată de Turcia a zeci de avioane de luptă F-16 şi piese de schimb şi dacă alţi aliaţi NATO, inclusiv Canada, ar ridica embargoul asupra armelor asupra Ankarei.

„Aderarea Suediei la NATO și vânzarea F-16 Turciei vor fi coordonate într-o anumită măsură (...) pentru că, din păcate, nicio țară nu are încredere în cealaltă”, crede Ozgur Unluhisarcikli, șeful biroului de la Ankara al German Marshall Fund.

Forțele aeriene îmbătrânite ale Turciei au avut de suferit după ce Ankara a fost exclusă, în 2019, din programul F-35 condus de SUA, după ce armata turcă a primit S-400, un sistem avansat de apărare antirachetă rus, pe care NATO îl consideră o amenințare operațională pentru securitatea Alianței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel