Blindatele TAB-71 produse în România au ajuns în Ucraina (Foto/Video). Guvernul român rămâne fidel politicii de a nu oferi informații

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)

Guvernul României rămâne consecvent politicii de a nu oferi informații cu privire la sprijinul militar pe care România îl oferă Ucrainei. Au apărut însă imagini cu transportoare blindate de tip TAB-71M produse în România, care se află în Ucraina.

„După cum am menţionat în repetate rânduri, politica României este de a nu se referi la chestiunea sprijinului militar (n.r. pe care România îl acordă Ucrainei)”, preciza recent Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, care a motivat decizia prin necesitatea unui sprijin cât mai eficient din partea statelor membre UE și NATO.

Nu la fel de ținute la „secret” sunt informațiile cu privire la sprijinul masiv pe care România îl acordă Ucrainei în chestiuni de logistică, precum tranzitul cerealelor, ori umanitare, țara noastră fiind un hub umanitar pentru refugiații ucraineni.

Deși din punct de vedere militar România e fidelă politicii de a nu divulga informații cu privire la ajutorul pe care îl acordă Ucrainei, știm cu siguranță că țara noastră e un punct important de tranzit pentru armamentul occidental care ajunge în Ucraina, dar oferă la rândul ei armament precum muniție și chiar transportoare. 

Astfel, pe canalele ucrainene și internaționale monitorizate de DefenseRomania pe social media, care se ocupă de actualizarea informațiilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au apărut în aceste zile imagini interesante cu transportoare blindate TAB-71M produse în România, în timpul transportului în Ucraina.

1. TAB-71M, d... (tab-71-ucraina_92937700.jpg)

TAB-71M, de producție românească, în Ucraina

Nu se specifică numărul blindatelor, precum nici țara de proveniență. Știm însă că TAB-71 au fost produse de România, sub licență sovietică, înainte de 1989.

Ele se aflau în dotarea Armatei române până în 2017. Au mai fost livrate Republicii Moldova și fostei Iugoslavii.

E puțin probabil spre deloc ca TAB-71M să fi fost livrate Ucrainei de Republica Moldova, ori de un stat din fosta Iugoslavie care nu a achiziționat decât 40 de transportoare.

De precizat însă că DefenseRomania sublinia încă din toamna anului trecut posibila prezență în zona așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina a transportoarelor blindate de producție românească TAB-71M.

 

Despre TAB-71M - transportorul blindat produs de România sub licență sovietică

 

3. Transporto... (tab-71m_64254900.jpeg)

Transportor blindat TAB-71M în timpul unui exercițiu comun româno-american desfășurat în poligonul de la Babadag în anul 2000. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN) via. Wiki

Transportorul blindat TAB-71M este o versiune a transportorului blindat sovietic BTR-60PB, produs în România, sub licență, în perioada existenței Tratatului de la Varșovia. Principala diferență față de transportatorul sovietic constă în înlocuirea motorului cu motoare franțuzești Saviem 797-05. Au existat mai multe modificări ale acestuia, inclusiv una cu un aruncător de mine M-37M, cu calibrul de 82 de milimetri, instalat în compartimentul trupelor.

TAB-71M a fost produs de la începutul anilor 1970 și până la începutul anilor 1990 la Fabrica de Mașini Grele Speciale din București. Echipajul este format din trei militari, iar capacitatea de transport este de opt persoane. Armamentul standard include două mitraliere cu calibre de 14,5 milimetri și 7,62 milimetri.

Este cunoscut faptul că transportoarele blindate TAB-71M s-au aflat în serviciul de luptă al Forțelor Armate Române și al celor din Republica Moldova. În anul 2017, Bucureștiul a decis să le înlocuiască cu un model mult mai modern. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel