SUA analizează posibilitatea ridicării restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune impuse Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Colaj simulare atacuri uraniene împotriva Rusiei. Sursa foto: UNIAN.
Colaj simulare atacuri uraniene împotriva Rusiei. Sursa foto: UNIAN.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că se analizează în prezent posibila ridicare a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune, a relatat Reuters pe 10 septembrie. Întrebat în legătură cu acest subiect, Biden a confirmat că administrația sa „lucrează în prezent la acest aspect”.

Recent, Ucraina a făcut apel la aliații săi să elimine aceste restricții, susținând că acest lucru i-ar ajuta să țintească avioanele rusești care lansează rachete de croazieră și bombe ghidate spre orașele ucrainene.

Fac apel la SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. Avem nevoie de capacitatea de a apăra cu adevărat și pe deplin Ucraina și ucrainenii. Avem nevoie de ambele: permisiuni pentru sistemele cu rază lungă de acțiune și obuzele și rachetele voastre cu rază lungă de acțiune”, a spus Zelenski în discursul său de seară din 31 august.

Cel puțin 20 de democrați și cinci republicani din Camera Reprezentanților îi cer președintelui Joe Biden să ridice restricțiile privind utilizarea de către Kiev a armelor americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, conform unei scrisori trimise președintelui la 10 septembrie, obținută și văzută de Kyiv Independent.

Țările occidentale au permis în mare măsură Ucrainei să își folosească armele in timpul desfăşurării incursiunii din regiunea rusa Kursk, dar SUA și Regatul Unit și-au menținut restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS sau Storm Shadow.

Președintele american Joe Biden ar putea permite Ucrainei să lanseze lovituri în adâncimea teritoriului rus, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu acordat Sky News.

Comentariile lui Blinken au urmat unei conferințe de presă la Londra, în care acesta a precizat că Iranul a furnizat Moscovei rachete cu rază scurtă de acțiune, pe care forțele Rusiei sunt așteptate să le desfășoare în Ucraina în câteva săptămâni.

Într-un interviu cu Yalda Hakim la Sky News, Blinken a fost întrebat dacă președintele Biden ar putea lua în considerare posibilitatea de a permite astfel de acțiuni pe măsură ce războiul continuă. Blinken a răspuns că SUA s-au asigurat că Ucraina primește „ceea ce are nevoie, atunci când are nevoie, pentru a fi eficientă în respingerea agresiunii ruse” de la începutul războiului total declansat de Rusia în februarie 2022.

Cu toate acestea, Blinken a subliniat că Washingtonul trebuie să cântărească alți factori, inclusiv dacă forțele ucrainene pot opera și întreține „sistemele avansate” furnizate de aliații occidentali: „Ceea ce pot să vă spun este că ne-am adaptat și ne-am ajustat la fiecare pas de-a lungul drumului și vom continua - deci nu excludem în acest stadiu”.

„Nu excludem niciodată. Dar atunci când ne pronunțăm, vrem să ne asigurăm că se face în așa fel încât să poată avansa ceea ce ucrainenii încearcă să realizeze, a spus Blinked. Ulterior, acesta a declarat reporterilor de la Casa Albă că administrația sa „lucrează la acest aspect”, când a fost întrebat dacă SUA ar ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel