Bătrânele IAR-330 Puma sunt pe final de viață și depășite tehnologic. Francezii ne propun elicoptere H215M cu producție în România, la Brașov

Elicopter multirol H215M, foto: Airbus
Elicopter multirol H215M, foto: Airbus

Francezii de la Airbus vor ca Brașovul să devină un hub industrial european pentru producția de elicoptere multirol. E vorba de elicoptere Airbus H215M, propuse de gigantul francez pentru a înlocui flota deja îmbătrânită de elicoptere IAR-330 Puma a României. Despre acest program au discutat înalți oficiali ai Airbus, într-un briefing la care a participat și DefenseRomania.

E vorba de un breafing la care DefenseRomania a stat de vorbă cu Johan Pelissier - President of Europe Region Airbus, Georges Durdilly - Airbus President Romania, Airbus Helicopters Romania Managing Director, Thomas Hein - Head of Europe Region Airbus Helicopters și Carlos Sanchez Pla - Head of Sales Eastern EU & Central Asia Airbus Defence & Space.

Unul dintre subiectele majore abordate a fost desigur elicopterul multirol H215M pe care Airbus îl propune României, cu producție la IAR Brașov.

 

Planul României era ca astfel de elicoptere să fie achiziționate după 2030. Dar prioritățile se schimbă în toată Europa ca urmare a readucerii războiului pe bătrânul continent, de către Rusia

 

2. Elicopter ... (h215m_elicopter_airbus_83335900.jpg)

Elicopter H215M, Sursă foto: Airbus

„Decizia finală despre prioritatea programului e a clientului. Dar ceea ce vă pot mărturisi e că, vorbind la modul general, peste tot în Europa e o accelerare a acestor programe”, a declarat Johan Pelissier. Acesta a subliniat că dinamica geopolitică și ambițiile de consolidare a capabilităților europene de apărare creează un context favorabil pentru programele care implică cooperare industrială directă.

„Mai ales când programele aduc beneficii țării care le achiziționează și în contextul acestei dorințe a europenilor de a deveni mai puternici în ceea ce privește apărarea, atât statele membre cât și regiunea. Credem că da, programul poate fi accelerat, similar altor programe. Ne uităm și la inițiativa Readiness, în special inițiativa SAFE. E o modalitate de a accelera și alte programe care, de exemplu, nu erau inițial în lista de priorități”, a completat Pelissier.

 

Bătrânele IAR-330 Puma sunt pe final de viață și depășite tehnologic. Airbus vrea să mute producția elicopterelor multirol H215M în România, la Brașov

 

3. Elicoptere... (h215m-chile_89249900.jpg)

Elicoptere militare H215M ale statului Chile. Sursă foto: Airbus

Pe fondul uzurii accentuate a actualei flote de elicoptere a Armatei României, Airbus propune o tranziție către platforma H215M, a cărei producție ar putea fi reluată integral la Brașov. Georges Durdilly a subliniat și el că baza tehnologică există, dar e nevoie de voință politică și un plan etapizat.

De câte elicoptere ar fi vorba? Asta se va decide ulterior dacă România va alege Airbus pentru acest program. Dar din declarații mai vechi cifra aproximată e de 90 de elicoptere. Un lucru e cert: Flota de IAR-330 Puma e deja foarte bătrână iar elicopterele sunt la perioada ciclului de viață. Fără posibilitatea de a fi modernizate și integrate cu noi tehnologii.

„În acest moment ne putem baza doar pe declarațiile oficiale. Anul trecut fostul ministru al Apărării din România a declarat o nevoie, dacă nu mă înșel, de aproximativ 90 de elicoptere multirol. Dar nu e niciun secret, știm că flota de elicoptere IAR-330 Puma, produse acum 50 de ani la IAR Brașov, a atins limita de viață. Și, cel mai important, nu mai pot fi îmbunătățite și integrate cu noile tehnologii. E timpul pentru tranziția către o nouă platformă care oferă perspective similare”, a spus Durdilly.

4. IAR-330 Pu... (iar-330-puma--socat-militari-romani-exercitiu_56993300.jpg)

IAR-330 Puma al României, în cadrul exercițiul CADET 2024 / Foto: Armata României

Georges Durdilly a mai precizat că angajamentul total al Airbus e să aloce IAR Brașov toate nevoile pentru acest proces de producție care va fi unul treptat iar obiectivul e ca Airbus  să mute întreaga producție în România pentru H215. 

În acest context, Brașovul devine un punct strategic în planurile Airbus, lucru confirmat și de Johan Pelissier. Acesta din urmă a precizat că infrastructura de la IAR este gata să susțină producția, cu implicarea desigur a Airbus.

„Suntem pregătiți să facem acest lucru. Am vizitat IAR Brașov și am fost plăcut surprinși să vedem că totul e pregătit în Brașov pentru acest potențial proiect. Suntem pregătiți, dacă România va decide accelerarea programului achiziției de elicoptere multirol”, a conchis acesta.

Oficialii Airbus au mai subliniat că gigantul francez investește în România anual 250 de milioane de euro în România, fapt ce se traduce în aproximativ 9.000 de locuri de muncă. Totodată, în toate avioanele Airbus de linie care zboară în lume există componente produse în România, salutând în acest sens cooperarea industrială deja existentă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel