Balcanii sunt arma perfectă pentru Moscova, avertizează comandantul forțelor NATO din Bosnia. Gen. Pamela McGaha: ”Rusia încearcă constant să destabilizeze zona”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul de brigadă Pamela McGaha - Foto: MApN / Tancuri ale armatei ruse / Foto: ministerul apărării
Generalul de brigadă Pamela McGaha - Foto: MApN / Tancuri ale armatei ruse / Foto: ministerul apărării

Generalul de brigadă Pamela McGaha este de doi ani comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo (NATO HQ Sarajevo), structură care include ofițeri din țările NATO - inclusiv România -  cu sarcina de a ajuta la reforma sectorului de apărare al Bosniei și Herțegovinei și la pregătirea forțelor sale armate.

NATO monitorizează îndeaproape situația din Bosnia și Herțegovina și nu va permite destabilizarea acesteia, a declarat miercuri generalul Pamela McGaha, comandantul cartierului general al NATO din Saraievo, avertizând că Rusia continuă să joace rolul unui stat care subminează stabilitatea în regiune.

"Aliații NATO susțin cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei", a spus McGaha.

Ea a adăugat că, de fapt, întreaga regiune a Balcanilor de Vest este de importanță strategică pentru NATO și, prin urmare, contingentul militar care operează în Kosovo a fost consolidat, ceea ce are efect și asupra Bosniei și Herțegovinei și a altor țări din regiune.

 

Rusia aplică în regiune aceleași tactici de război hibrid

Generalul de brigadă Pamela McGaha, împreună cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg / Foto: NATO

Comentând situația internă din Bosnia și Herțegovina marcată de tensiuni politice constante, McGaha a spus că NATO se așteaptă la un comportament responsabil din partea liderilor politici din Bosnia și Herțegovina, dar în același timp Alianța monitorizează îndeaproape situația.

"Suntem îngrijorați de retorica secesionistă, precum și de influența externă malignă, inclusiv din partea Rusiei, care amenință să amenințe stabilitatea și să blocheze reformele. Facem apel la Rusia să joace un rol constructiv în Balcanii de Vest. Din păcate, vedem în mod regulat Rusia făcând exact opusul.

Vedem hacking, dezinformare, intimidare și alte activități destabilizatoare. NATO respectă pe deplin dreptul suveran al fiecărui stat de a-și alege propriile aranjamente politice și de securitate. Solicităm Rusiei să facă același lucru”, a spus McGaha.

***

Sediul NATO de la Sarajevo a fost înființat în 2004 odată cu încheierea misiunii SFOR, iar mandatul de păstrare a păcii în Bosnia și Herțegovina a fost preluat de forțele militare ale Uniunii Europene prin misiunea EUFOR Althea.

Misiunea este prelungită în fiecare an prin deciziile Consiliului de Securitate al ONU, iar în implementarea sarcinilor sale, EUFOR se bazează pe sprijinul NATO prin acordul „Berlin plus” din 2003, care permite Uniunii Europene să utilizeze capacitățile de Alianța Nord-Atlantică pentru operațiunile sale militare din întreaga lume.

În cazul Bosniei și Herțegovinei, NATO a lăsat deschisă posibilitatea de a prelua de la UE monitorizarea respectării părții militare a Acordului de la Dayton în cazul în care Consiliul de Securitate refuză prelungirea mandatului EUFOR din cauza blocadei ruse, iar generalul McGaha a confirmat într-un interviu pentru „Oslobođenje” din Saraievo că această opțiune este încă valabilă. deoarece NATO nu va permite un vid de securitate care ar amenința pacea în Bosnia și Herțegovina.

 

România are o prezență importantă în Balcani

România s-a alăturat în iulie 2023 Comandamentului NATO din Sarajevo / Foto: Laurențiu Țuroi

Într-o intervenție avută în această vară, generalul de brigadă Pamela McGaha, comandantul NATO HQ Sarajevo, sublinia sprijinul puternic și activ al României pentru pace și stabilitate în regiune.

Așa cum arăta și MApN, începând cu 19 iulie, România s-a alăturat Comandamentului NATO din Sarajevo.

România are dislocate în Bosnia forțe conduse de generalul de brigadă Ovidiu Lungu, care este și Șeful de stat major al misiunii Uniunii Europene EUFOR.

Reamintim că la CSAT-ul din iulie 2023 a fost decisă creșterea contribuției României, care va suplimenta prezența în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina cu o companie de stat major în cadrul misiunii EUFOR Althea.

România va deveni cel mai mare contribuitor cu trupe în cadrul operației EUFOR, cu un efectiv de peste o mie de militari, atât dislocați în teatru, cât și în cadrul rezervelor operației.

În prezent, detașamentul Armatei României este format din peste 270 de militari, având are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflați în misiuni externe, de circa 900, potrivit MApN.

Prezența contingentului românesc în Bosnia și Herțegovina reprezintă cea mai lungă participare românească într-un teatru multinațional de operații. Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004.

Militarii români execută misiuni care au ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel