Avioanele F-16 ale României și cele aliate nu vor decola la București, dar nu din cauze tehnice. MApN: Există reguli bine stabilite

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

În cadrul paradei militare care va avea loc la București cu ocazia zilei de 1 Decembrie, aviația militară nu va fi din păcate prezentă ca urmare a condițiilor meteorologice vitrege. Decizia nu are legătură cu capacitățile tehnice ale aeronavei de a decola în asemenea condiții ci cu reguli protocolare bine stabilite.

Generalul de brigadă Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a explicat la TVR aceste aspecte.

Din păcate nu vor putea evolua azi nu doar avioanele F-16 Fighting Falcon ale României, dar nici IAR-99 Șoim.

Pe lângă aeronavele românești, ar fi trebuit să evolueze și avioane aliate precum F-18 Hornet spaniole, CF-188 Hornet canadiene și Eurofighter Typhoon italiene. Evident, din cauza condițiilor meteo, nici acestea nu vor mai evolua.

La București pe data de 1 decembrie sunt doar 2 grade celsius dar din cauza vântului, spun meteorologii, temperatura resimțită e de -5 grade celsius. Totodată, plafonul de nori e foarte jos și plouă.

 

Avioanele F-16 românești, precum și cele aliate, pot decola și în asemenea condiții meteo. Protocolul prevede însă reguli stricte

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania-decolare-roaf_83984600.jpg)

F-16, România. Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea

Constnatin Spînu a explicat că din punct de vedere tehnic F-16 românești și avioanele aliate pot decola în orice condiții meteorologice, însă procedura în cadrul paradei prevede ca survolul la joasă altitudine să nu se efectueze în asemenea condiții meteo.

„Ne pare rău că aviația cu siguranță nu va putea evolua. Trebuie să înțelegem, nu e vorba de posibilitatea aeronavelor de a evolua în astfel de condiții ci de regulile stabilite. Siguranța echipajelor și a populației e cea care primează”, a precizat oficialul MApN.

Cu ocazia paradei militare din București ar fi trebuit să evolueze deasupra Arcului de Triumf nu mai puțin de 40 de elicoptere și avioane militare din cel puțin 5 țări.

Ar fi trebuit să evolueze 8 F-16 românești, 4 Eurofighter italiene, 2 F-18 spaniole și 2 CF-188 canadiene.

„Ar fi fost patru aviații militare aliate care execută misiuni de poliție aeriană sau pregătire în România: Canada, Italia, Spania, SUA. Din păcate vremea este singurul lucru pe care nu îl putem planifica. Vom avea însă o atmosferă frumoasă”, a conchis purtătorul de cuvânt al MApN.

Amintim că șa începutul lunii noiembrie, anul acesta, a fost semnat contractul de achiziție pentru alte 32 de avioane F-16, de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Avioanele care vor fi livrate României în stare operațională, care va permite utilizarea acestora de către Forțele Aeriene Române, pentru o perioadă de minimum 10 ani și vor asigura tranziția către F-35.

În prezent România deține o escadrilă completă formată din 17 avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Portugalia.

CITEȘTE ȘI: Generalul american Robert Wheeler, despre criticile aduse F-16: România are nevoie acum de avioane. Nimeni nu anticipa invadarea Ucrainei acum 5 ani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel