Generalul american Robert Wheeler, despre criticile aduse F-16: România are nevoie acum de avioane. Nimeni nu anticipa invadarea Ucrainei acum 5 ani

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

Reputatul general american Robert E. Wheeler a răspuns celor care au criticat achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia.

În cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania, generalul Robert E. Wheeler a discutat despre achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia.

E vorba de 32 de avioane second hand, însă la un preț excelent, în valoare de 388 de milioane de euro, inclusiv suportul logistic. 

Robert E. Wheeler e fost pilot militar, cu o carieră de peste 32 de ani în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. El a condus de-a lungul timpului, din postura de director adjunct, departamentul de tehnologie și sisteme informatice din cadrul Pentagonului. 

În interviul acordat DefenseRomania, generalul american a subliniat și el prețul excelent la care țara noastră a reușit să achiziționeze cele 32 de avioane.

În ceea ce privește faptul că ele sunt second hand, generalul Robert E. Wheeler subliniază că achiziția va pregăti mult mai bine Forțele Aeriene Române pentru F-35, în contextul în care cele 32 F-16 norvegiene vor reprezenta tranziția către generația a V-a.

Și, mai precizează Robert E. Weheeler, un lucru extrem de important: Achiziția de avioane noi ar fi adus tehnica în România abia peste câțiva ani, în timp ce aceste F-uri, întreținute excelent de norvegieni, oferă capacități de luptă acum. „Nimeni nu ar fi anticipat acum cinci ani ceea ce se întâmplă azi în Ucraina”, ne-a mărturisit generalul american. 

Iar ca o paranteză, e suficient să ne uităm spre criza prin care trece acum Bulgaria, care va primi primele F-16 Block 70 Viper, în cel mai fericit caz, abia în 2025, după lungi întârzieri.

România are nevoie de capabilitatea de a descuraja acum. Dacă achiziționezi tehnică care va ajunge în următorii ani, ne întoarcem la discuția privind descurajarea. Ce realizați prin această achiziție? Faptul că dispuneți imediat de această tehnică în cazul în care lucrurile merg prost. Nimeni nu ar fi anticipat acum cinci ani ceea ce se întâmplă azi în Ucraina.

Acum aveți această capabilitate și vă puteți antrena pentru a deveni mai buni. E mai puțin importantă uneori platforma pe care se zboară, ci cât de pregătit e pilotul. Pentru a ajunge la acest nivel nu e vorba doar de avion, ci și de armamentul avionului. Deoarece armele îți pot oferi și ele un avantaj. Așadar, având capacitatea de a descuraja și armament pentru aceste avioane, veți fi mult mai pregătiți în viitor când vor fi înlocuite aceste avioane.

Cred că a fost o decizie excelentă pentru că avioanele F-16 vă oferă capabilități de luptă încă de acum, vă pregătesc pentru viitor și veți fi mult mai pregătiți pentru următoarele generații de avioane. Iar în tot acest timp, achiziția întărește apărarea României și deveniți un membru și mai puternic al NATO”, a precizat generalul american Robert E. Wheeler.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Urmăriți integral interviul pe care generalul Robert E. Wheeler l-a acordat publicației DefenseRomania, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiecitv EuroAtlantic, unde a discutat inclusiv despre modernizarea forțelor armate, prezența americană în regiune, dar și propaganda rusă:

 

 

Achiziția celor 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia

 

2. F-16 Fight... (f-16-romania-fortele-aeriene_61374300.jpg)F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț excelent de 388 de milioane de euro.

Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.

Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.

Acesta a fost singurul contract major de înzestrare pe care România l-a semnat în 2022.

CITEȘTE ȘI: Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel