Avioanele chineze au efectuat în 2020 un număr record de incursiuni în zona de apărare a Taiwanului

Eduard Pascu / 05 ian 2021 / 15:29
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Avioanele militare chineze au efectuat anul trecut 380 de incursiuni în zona de apărare a Taiwanului, un nivel record, a anunţat un reprezentant al Ministerului apărării taiwanez, transmite AFP.

Taiwanul, ce se bucură de un sistem democratic, trăieşte sub ameninţarea constantă a Chinei, care consideră insula drept provincie rebelă de-a sa, comentează sursa citată.

Tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan au sporit după alegerea lui Tsai Ing-wen în funcţia de preşedinte al Taiwanului, în 2016, dar ele au atins un maxim anul trecut prin ritmul fără precedent al incursiunilor aviaţiei chineze în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ), transmite Agerpres care citează AFP.

''Cele 380 de incursiuni în sud-vestul de ADIZ în 2020 au fost mult mai frecvente decât în trecut. Acest lucru constituie o ameninţare pentru securitatea regională şi naţională'', a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării taiwanez, Shih Shun-wen.

Avioanele chineze au vizat această zonă ''pentru a testa răspunsul militar, pentru a exercita o presiune asupra apărării noastre aeriene şi pentru a reduce spaţiul aerian necesar activităţilor noastre'', a adăugat el.

În 1996, cu puţin timp înaintea primelor alegeri prezidenţiale cu vot universal din Taiwan, Beijingul a procedat la tiruri de rachete, provocând o desfăşurare navală americană în regiune. 

Citește și: Două nave de război americane au traversat Strâmtoarea Taiwan. China consideră că este un gest provocator

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy