Taiwanul, ce se bucură de un sistem democratic, trăieşte sub ameninţarea constantă a Chinei, care consideră insula drept provincie rebelă de-a sa, comentează sursa citată.
Tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan au sporit după alegerea lui Tsai Ing-wen în funcţia de preşedinte al Taiwanului, în 2016, dar ele au atins un maxim anul trecut prin ritmul fără precedent al incursiunilor aviaţiei chineze în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ), transmite Agerpres care citează AFP.
''Cele 380 de incursiuni în sud-vestul de ADIZ în 2020 au fost mult mai frecvente decât în trecut. Acest lucru constituie o ameninţare pentru securitatea regională şi naţională'', a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării taiwanez, Shih Shun-wen.
Avioanele chineze au vizat această zonă ''pentru a testa răspunsul militar, pentru a exercita o presiune asupra apărării noastre aeriene şi pentru a reduce spaţiul aerian necesar activităţilor noastre'', a adăugat el.
În 1996, cu puţin timp înaintea primelor alegeri prezidenţiale cu vot universal din Taiwan, Beijingul a procedat la tiruri de rachete, provocând o desfăşurare navală americană în regiune.
Citește și: Două nave de război americane au traversat Strâmtoarea Taiwan. China consideră că este un gest provocator