Două nave de război americane au traversat Strâmtoarea Taiwan. China consideră că este un gest provocator

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Două vase de război americane au navigat joi prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat marina americană, a doua misiune de acest tip în luna decembrie, la aproape două săptămâni după ce un grup chinez de portavioane a folosit aceeaşi cale navigabilă, informează joi Reuters.

China, care pretinde conducerea democratică a Taiwanului ca teritoriu propriu, este nemulţumită de intensificarea sprijinului pe care SUA îl acordă insulei, inclusiv prin vânzarea de arme, precum şi prin trecerea navelor de război americane prin Strâmtoarea Taiwan, ceea ce contribuie la înrăutăţirea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Marina SUA a declarat că distrugătoarele de rachete ghidate USS John S. McCain şi USS Curtis Wilbur au "efectuat un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwanului pe 31 decembrie în conformitate cu dreptul internaţional".

Tranzitul "navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA faţă de o (regiune) indo-pacifică liberă şi deschisă. Armata americană va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde dreptul internaţional permite".

Aceasta este al 13-a tranzit prin strâmtoare de către nave ale marinei americane în 2020.

Armata Chinei a declarat că a urmărit ultima navă de război americană care a trecut prin Strâmtoarea Taiwan pe 19 decembrie şi a denunţat misiunea acesteia. A doua zi, armata şi forţa aeriană din Taiwan desfăşurate ca grup chinez de portavioane în frunte cu cel mai nou portavion, Shandong, au navigat prin Strâmtoarea Taiwan. Autorităţile chineze au anunţat că grupul se deplasa pentru a efectua exerciţii de rutină în disputata regiune a Mării Chinei de Sud.

 

China denunţă drept o provocare trecerea celor două nave de război americane prin Strâmtoarea Taiwan

 

Ministerul chinez al apărării a denunţat traversarea, calificând-o drept o "provocare" şi "o demonstraţie de forţă" şi adăugând că nave şi avioanele chineze au urmărit navele americane.

Trecerea acestor nave trimite un mesaj greşit susţinătorilor independenţei Taiwanului şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa păcii şi a stabilităţii", se arată în luarea de poziţie a ministerului chinez al apărării.

"Armata Populară de Eliberare a Chinei menţine un nivel ridicat de alertă în orice moment, răspunde la toate ameninţările şi provocările în orice moment şi apără cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a afirmat ministerul de la Beijing.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel