Avioane militare americane și franceze au efectuat zboruri specifice deasupra apelor neutre ale Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, pe 19.02.2021, deasupra apelor neutre ale Mării Negre s-au aflat mai multe avioane militare aparținând Forțelor Aeriene și Forțelor Navale americane și franceze, care au îndeplinit misiuni specifice în proximitatea frontierelor Federației Ruse.

Astfel, avioane P-8A și RC-135V aparținând Forțelor Navale și Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit misiuni ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în apropierea Peninsulei Crimeea. Activitatea acestora a fost sprijinită de un avion-cisternă KC-135R.

În același timp, deasupra Mării Negre s-a aflat și un avion-cisternă C-135FR aparținând Forțelor Aeriene ale Franței. Se pare că acesta a însoțit avioane de vânătoare franțuzești, cel mai probabil de tip Mirage-2000.

 

2. -imagine fara descriere- (ruta-avioane-sua-marea-neagra_99966600.jpeg)

 

Avionul de patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aeronava, cu numărul de înregistrare P8-NOREG, a ieșit în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.060 de metri.

 

4. -imagine fara descriere- (avion-marea-neagra_17865800.jpg)

Aeronava a efectuat mai multe treceri la sud-vest de Sevastopol, de care s-a apropiat la o distanță de 33 de kilometri. Ulterior, aceasta s-a deplasat la sud-vest de Novorossiysk și a părăsit zona, după ce a traversat Marea Neagră.

Este a patra misiune desfășurată de avionul american în Marea Neagră în cursul lunii februarie. Acesta s-a mai aflat în zonă pe 06, 15 și 18 februarie. La ultimele două misiuni a vizat, alternativ, Bazele Navale din Novorossiysk și Sevastopol ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Avionul de cercetare radioelectronică Boeing RC-135V Rivet Joint, cu numărul de înregistrare 63-9792 și indicativul radio JOSKE44, a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta. Aeronava a ieșit în Marea Neagră din spațiul aerian al Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.750 de metri, cu o viteză de circa 685 de kilometri pe oră.

Avionul american a efectuat mai multe treceri la sud-est și sud-vest de Peninsula Crimeea.

Avionul-cisternă Boeing KC-135R Stratotanker, cu numărul de înregistrare 57-1440 și indicativul radio QID794, a decolat de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie. Aeronava a ieșit în Marea Neagră din spațiul aerian al României. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.670 de metri, cu o viteză de circa 930 de kilometri pe oră.

Într-un raion situat la sud-est de Constanța, aeronava a efectuat realimentarea în aer a avionului de cercetare RC-135V. Ulterior, aceasta a revenit pe traiectul de zbor către baza de dislocare permanentă.

Avionul-cisternă de tip Boeing C-135FR aparținând Forțelor Aeriene ale Franței, cu numărul de bord 739 și indicativul radio FAF4092, a decolat de la Baza Aeriană Istres. Aeronava a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Acesta a evoluat la o altitudine de aproximativ 5485 de metri, cu o viteză de circa 490 de kilometri pe oră.

 

3. -imagine fara descriere- (poza-traseu-avioane_62099200.jpeg)

 

Probabil, avionul-cisternă francez a escortat deasupra Mării Negre un grup de avioane de vânătoare, posibil de tip Mirage-2000, de la Baza Aeriană Nancy. O misiune similară a fost efectuată în Marea Neagră și pe 17 februarie 2021. Avionul-cisternă, cu numărul de bord 735 și indicativul radio FAF4091, împreună cu două avioane de vânătoare Mirage-2000, au fost interceptate deasupra Mării Negre de două avioane de vânătoare rusești de tip Su-27.

De asemenea, pe 16 februarie, un alt avion-cisternă francez, cu numărul de bord 737 și indicativul radio FAF4090, s-a aflat deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Este posibil ca acesta să fi însoțit în regiune tot un grup de avioane tactice.

Este de remarcat faptul că, în ultima perioadă, au fost intensificate zborurile de cercetare efectuate în proximitatea frontierelor rusești de la Marea Neagră de avioane și drone aparținând unor state membre NATO, în special din SUA și Franța. Ținând cont și de faptul că, în perioada ianuarie-februarie 2021, în Marea Neagră s-a aflat cea mai mare grupare navală a SUA (NATO), formată din două distrugătoare și un petrolier (Donald Cook, Porter și Laramie), se poate aprecia că activitățile fac parte din noua strategie a NATO pentru Regiunea Mării Negre. Aceasta vizează contracararea Federației Ruse și reprezintă un răspuns la anexarea Crimeii și militarizarea ulterioară a peninsulei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel