Avioane de luptă suedeze și germane au interceptat o aeronavă rusească de cercetare de tip Il-20 deasupra apelor neutre ale Mării Baltice

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de vânătoare germane, au interceptat o aeronavă rusească de cercetare Il-20, în apropierea coastelor suedeze de la Marea Baltică. Sursa foto: Twitter/X/Team Luftwaffe.
Avioane de vânătoare germane, au interceptat o aeronavă rusească de cercetare Il-20, în apropierea coastelor suedeze de la Marea Baltică. Sursa foto: Twitter/X/Team Luftwaffe.

Surse militare suedeze au informat că, pe 09.04.2024, Forțele Aeriene ale Suediei, împreună cu avioane de vânătoare germane, au interceptat o aeronavă rusească de cercetare Il-20, în apropierea coastelor suedeze de la Marea Baltică.

,,Astăzi, a fost efectuată identificarea vizuală (VID) a unui avion rusesc de cercetare Il-20, care a zburat în regiunea suedeză de informații de zbor (FIR), la sud-est de Blekinge. Identificarea a fost realizată împreună cu două avioane de vânătoare Eurofighter, aflate în stand-by în cadrul NATO, care au decolat de la baza aeriană Laage din Germania, se arată în comunicatul de presă al militarilor suedezi.

În ultimii doi ani, invazia militară a Rusiei în Ucraina s-a resimțit periodic și spre vest, de exemplu, prin pătrunderea unor rachete rusești în spațiile aeriene ale unor state membre NATO.

La începutul acestei luni, Forțele Aeriene ale Germaniei au anunțat că au ridicat în aer avioane de luptă pentru a intercepta o aeronavă rusă Il-20, care zbura deasupra Mării Baltice cu transponderul oprit (un dispozitiv electronic ce ajută la menținerea siguranței traficului aerian).

Războiul a menținut națiunile occidentale în alertă și a determinat redistribuirea mai multor avioane, nave și trupe pentru a proteja flancul estic al NATO, în statele membre ale alianței vecine cu Ucraina, inclusiv statele baltice și Polonia.

În luna martie, Polonia și-a activat avioanele de luptă, după ce o rachetă rusească a încălcat spațiul aerian polonez, timp de 39 de secunde. Aceasta nu a fost doborâtă, deoarece se știa că se va întoarce în Ucraina, iar interceptarea ei ar fi putut reprezenta un pericol pentru populația civilă.

O săptămână mai târziu, avioane poloneze și aliate au fost ridicate din nou în aer, ca răspuns la un atac masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei.

În luna februarie, Forțele Armate ale Franței au informat că un avion de vânătoare francez de tip Mirage 2000D a interceptat un avion rusesc de cercetare Il-20 în largul coastelor Estoniei.

De asemenea, în ianuarie, Forțele Aeriene germane au anunțat că au interceptat un avion militar rusesc, care zbura în spațiul aerian internațional lângă Rugen (o insulă germană din Marea Baltică), și l-au însoțit pentru scurt timp, înainte ca acesta să se întoarcă spre est. După cum au precizat militarii germani, aeronava rusească zbura fără semnal de transponder.

Comentariul autorului: În urma aderării Finlandei și Suediei la NATO, Rusia și-a intensificat activitățile militare în Marea Baltică, inclusiv prin creșterea numărului zborurilor de cercetare executate în spațiul aerian internațional.

În plus, în ultima perioadă, au existat mai multe indicii, care arată că războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea extinde și în zona Mării Baltice. De exemplu, pe 08 aprilie, a izbucnit un incendiu la bordul navei purtătoare de rachete Serpukhov a Flotei ruse din Marea Baltică, staționată la Kaliningrad. Ulterior, serviciile de informații ale Ucrainei și-au asumat responsabilitatea pentru incidentul care a scos din funcțiune nava rusească purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

De asemenea, în ultima perioadă, au apărut o serie de informații potrivit cărora nave de luptă ucrainene ar putea apărea în zona Mării Baltice, din cauză că nu pot fi aduse în Marea Neagră, în urma închiderii de către Turcia a Strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Navele au fost transferate părții ucrainene de către o serie de state occidentale, în special de Marea Britanie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel