Avioane de luptă rusești și siriene au efectuat în premieră zboruri la granița Israelului, inclusiv în zona Înălțimilor Golan

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene ale Rusiei și Siriei au zburat, sâmbătă, într-o patrulă comună de-a lungul granițelor Siriei, marcând, potrivit Ministerului rus al Apărării, începutul unei serii regulate de zboruri.

Traiectul de zbor al formației ruso-siriene a inclus zona Înălțimilor Golan, părând să se transmită, deliberat, un semnal la adresa Israelului, care controlează acest punct foarte important în regiune.

Forțele Aeriene rusești au folosit, în această primă misiune comună de patrulare, avioane Su-34 (bombardardament) și Su-35 (vânătoare), în timp ce Aviația militară siriană a întrebuințat avioane de vânătoare MiG-23  și MiG-29. Formația de luptă a fost însoțită și de o aeronavă A-50 de avertizare timpurie și control (AEW&C), care are ca misiune principală identificarea avioanelor inamice și dirijarea aeronavelor proprii, atunci când sunt angajate într-o confruntare aeriană.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenția de presă TASS, avioanele rusești au decolat de la baza aeriană Khmeimim, din provincia Latakia, vestul Siriei, în timp ce avioanele siriene au operat de pe aerodromurile Seikal și Dumayr aflate la periferia Damascului.

 

Patrula ruso-siriană, în afară de zona Înălțimilor Golan, a mai zburat pe granița Siriei, de-a lungul fluviului Eufrat și în nordul Siriei

 

„În timpul misiunii de patrulare, piloții sirieni au asigurat acoperire aeriană, în timp ce echipajele rusești au exersat atacuri asupra țintelor terestre”, se precizează într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării. Militarii sirieni au întrebuințat rachete aer-aer, în timp ce omologii ruși au lovit ținte aflate la sol, într-un poligon din centrul Siriei.

Din 1944 până în 1967, Înălțimile Golan au făcut parte din provincia siriană Quneitra. Partea de vest (două treimi din teritoriu) a fost capturată de Israel în timpul războiului de șase zile din iunie 1967, dintre Israel și o coaliție arabă formată din Egipt, Siria, Irak, Iordania și Algeria. În 1981, Knessetul israelian a adoptat Legea Înălțimilor Golan , care a declarat unilateral suveranitatea israeliană asupra teritoriului.

În 2019, președintele de atunci, Donald Trump, a declarat că Statele Unite sunt prima țară care a recunoscut Înălțimile Golan ca parte a Israelului. Cu toate acestea, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, la rândul lor, au declarat la rândul lor că nu recunosc suveranitatea israeliană, iar statutul zonei rămâne contestat.

 

Misiunea aeriană ruso-siriană provoacă îngrijorare în Israel

 

Potrivit publicației Times of Israel, oficialii militari israelieni poartă discuții cu ofițerii armatei ruse pentru a calma tensiunile după anunțul de luni al Ministerul Apărării de la Moscova privind patrularea aeriană comună în zona Înălțimilor Golan.La rândul său, publicația Ynet, a anunțat că oficialii israelieni se străduiesc să înțeleagă de ce se pare că Rusia și-a schimbat politica față de Israel, Moscova anunțând că patrule comune vor deveni un eveniment regulat în viitor.

Până în prezent, Rusia nu a venit în ajutorul Siriei prin oferirea unui sprijin de apărare antiaeriană împotriva operațiilor israeliene, cea mai recentă fiind atacarea portului Latakia, Moscova continuându-și politica de a nu se angaja împotriva Israelului.

Dar, se pare că la presiunea conducerii Siriei, este posibil ca Rusia să se fi răzgândit, iar patrula aeriană comună ar constitui un avertisment dat Israelului în ceea ce privește continuarea operațiilor aeriene asupra unor obiective de pe teritoriul sirian.

Pe de altă parte, Rusia are și ea propriile interese, iar acum prioritățile sale sunt legate de Ucraina, iar orice sprijin militar pe care l-ar primi forțele ucrainene nu fac decât să provoace îngrijorare la Moscova.

Kievul a anunțat, la jumătatea lunii decembrie 2021, posibilitatea de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, după ce, cu câteva săptămâni înainte, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov se aflase într-o vizită oficială în Israel.

De la începutul conflictului cu Rusia, în 2014, Ucraina a fost sprijinită diplomatic de Israel, dar din punct de vedere militar, Tel Avivul a stat departe datorită presiunilor Moscovei. Pe fondul, riscului invaziei rusești, este posibil ca Israelul să-și fi schimbat poziția și să acorde acum inclusiv sprijin cu tehnică militară.

Ucraina și-a manifestat de multă vreme interesul pentru achiziționarea de echipamente militare israeliene, în special UAV-uri și sisteme de comunicații, iar mai recent a fost adusă în discuție și cumpărarea sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel