Avioane de cercetare aliate au zburat deasupra României, inclusiv un P-8 al SUA, în contextul incidentului cu crucișătorul Moscova

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
P-8 Poseidon
P-8 Poseidon

Sursele de monitorizare a aviației de pe canalele de Twitter și Telegram au informat, pe 14.04.2022, despre interesul crescut al SUA și NATO pentru culegerea de informații din Regiunea Mării Negre, ca urmare a incidentului în care a fost implicat crucișătorul Moscova al Flotei ruse din Marea Neagră.

Astfel, în partea de est și sud-est a României au evoluat mai multe avioane de cercetare occidentale, în timp ce deasupra apelor neutre ale Mării Negre a fost semnalată o dronă RQ-4B.

Un avion de cercetare radioelectronică de tip Boeing RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, cu numărul de înregistrare 62-4131 și indicativul radio HOMER41, a zburat în apropierea frontierei dintre România și Republica Moldova. Aeronava a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia).

În același timp, un avion NATO de tip Boeing E-3A Sentry, cu numărul de înregistrare LX-N90443, a evoluat deasupra unui raion situat la nord de Constanța.

CITEȘTEȘI: Crucișătorul Moscova s-a scufundat. Rusia recunoaște că a pierdut nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră

 

Deasupra României a zburat și un avion de luptă antisubmarin P-8 Poseidon

 

Datorită senzorilor instalați la bordul aeronavelor, acestea pot monitoriza toată partea de sud-vest a Ucrainei și vestul Mării Negre

Pe 14 aprilie, în partea de sud-est a României a zburat și un avion de luptă antisubmarin de tip Boeing P-8A Poseidon, aparținând Forțelor Navale ale SUA. Aeronava a decolat de la Baza Aeriană Sigonella, de pe Insula Sicilia (Italia). Avionul a ieșit și deasupra apelor Mării Negre, în zona litoralului românesc.

Deasupra Mării Negre a zburat și o dronă de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. Drona, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella, de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, și a evoluat în partea de sud a FIR Sevastopol.

Sursele occidentale de monitorizare a aviației au remarcat și un fapt interesant. La 50 de zile de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, spațiul aerian al Turciei este încă deschis pentru avioanele Forțelor Armate ale Rusiei. Ba mai mult, acest lucru se întâmplă în condițiile în care mijloacele aeriene ale NATO ocolesc Turcia (stat membru al Alianței).

Astfel, pe 14 aprilie, un avion militar rusesc Tu-154 (număr de înregistrare RA-85843), care a zburat pe ruta Moscova-Damasc, s-a întâlnit deasupra Mării Negre cu drona americană RQ-4B (FORTE10), trecând la mai puțin de 10 kilometri pe lângă aceasta. În timp ce avionul rusesc a trecut prin spațiul aerian al Turciei, drona americană a ocolit teritoriul turcesc, evoluând prin Grecia și Bulgaria, cu toate că un traiect prin Turcia ar fi fost mai scurt.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel