Aurescu: Parteneriatul strategic România - Turcia este puternic şi permite reflecţia asupra propriilor priorităţi strategice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Parteneriatul strategic dintre România şi Turcia este puternic şi permite celor două state să reflecteze împreună asupra propriilor priorităţi strategice de acţiune în Europa Centrală, Estică şi de Sud-Est, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul Aurescu şi omologul turc, Mevlut Cavuşoglu, au participat la un eveniment de marcare a 10 ani de la semnarea Declaraţiei privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Turcia, intitulat "A Decade of Strategic Partnership between Romania and Turkey: mutual commitment, perspectives and opportunities", care a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară Carol I.

"Cu 10 ani în urmă, România şi Turcia au decis să ridice relaţia bilaterală la nivel de Parteneriat Strategic. A fost o decizie luată la cel mai înalt nivel, ca recunoaştere a forţei şi profunzimii relaţiei noastre, calităţii dialogului şi, mai presus de toate, a potenţialului ridicat al relaţiilor noastre economice. (...) Privind în urmă la Declaraţia din 2011, diversele dimensiuni ale relaţiei noastre rămân astăzi la fel de valide ca şi atunci, deşi s-au înregistrat multe evoluţii de la stabilirea Parteneriatului Strategic. În acelaşi timp, suntem bucuroşi să constatăm că aceste dimensiuni s-au amplificat şi s-au extins de-a lungul timpului. Principiile de bază care au fundamentat angajamentul nostru la momentul respectiv au rămas aceleaşi. Parteneriatul nostru este puternic. Iar acest cadru întăreşte cooperarea noastră, permiţându-ne să reflectăm împreună asupra priorităţilor noastre strategice de acţiune în Europa Centrală, Estică şi de Sud-Est", a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, în cadrul întâlnirii bilaterale avute tot joi cu omologul turc, s-a convenit continuarea angajamentului pentru aprofundarea dialogului strategic.

"Pot să spun că acest lucru este parte din evoluţia naturală a relaţiei noastre. Şi am convenit, totodată, în cadrul consultărilor noastre de astăzi, să aprofundăm coordonarea privind continuarea întăririi NATO, prin angajarea în proiecte şi iniţiative comune pe Flancul Estic, prin creşterea solidarităţii noastre în calitate de aliaţi, precum şi prin sprijinirea dezvoltării capabilităţilor şi aspiraţiilor partenerilor noştri. (...) Am transmis ministrului Cavuşoglu recunoştinţa şi aprecierea din partea României pentru contribuţiile concrete ale Turciei la prezenţa înaintată a NATO în România, care confirmă şi întăresc Parteneriatul Strategic bilateral şi contribuie substanţial la securitatea regională", a spus Aurescu.


Şeful diplomaţiei române a punctat că, în prezent, Turcia este unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi, în pofida pandemiei, în 2020, relaţiile comerciale bilaterale au însumat aproape 6,4 miliarde de dolari.

"România găzduieşte o comunitate remarcabilă şi dinamică de antreprenori şi investitori turci. Peste 16.000 de companii din Turcia desfăşoară afaceri de succes, ceea ce conferă o perspectivă optimistă asupra cooperării economice. De fapt, am discutat astăzi şi despre modalitatea de a încuraja şi mai mult legăturile şi contactele în mediul de afaceri din cele două ţări. De exemplu, am convenit, totodată, să accelerăm eforturile pentru organizarea următoarelor sesiuni ale Comisiei Mixte Interguvernamentale pentru Cooperare Economică şi Tehnică (JEC) şi a Comisiei Mixte de Cooperare Economică şi Comercială (JETCO)", a mai spus Aurescu.

Acesta a exprimat, totodată, aprecierea pentru sprijinul constant oferit de Turcia pentru candidatura României la OCDE, felicitând, în context, Turcia pentru recenta inaugurare a Centrului Regional OCDE la Istanbul.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat că dimensiunea umană reprezintă un pilon fundamental al relaţiei dintre cele două state.

,,Minoritatea turco-tătară din România reprezintă o punte importantă de legătură între cele două state, precum şi un reper semnificativ pentru integrarea socială şi culturală, coexistenţa paşnică, reciproc benefică, din ţara noastră", a mai afirmat Aurescu.

În acelaşi cadru, a reamintit că România a fost întotdeauna un susţinător activ al unei relaţii positive, puternice şi dinamice UE-Turcia, decurgând din faptul că Turcia este un partener cheie şi stat candidat la aderarea la UE.

"Pe această bază, am transmis omologului meu astăzi că avem convingerea fermă că o relaţie solidă UE-Turcia este în interesul strategic al tuturor părţilor şi în interesul unei cooperări mai puternice cu privire la dosare europene importante. Acest parteneriat rămâne, după cum am discutat deja astăzi, un punct de referinţă important, atât pentru UE, cât şi pentru Turcia, inclusiv pentru gestionarea eficientă a provocărilor comune, precum migraţia ilegală, lupta împotriva terorismului, chestiuni legate de securitate şi apărare, securitatea energetică, pentru a menţiona doar câteva dintre domeniile în care cooperarea UE-Turcia aduce valoare adăugată substanţială. Salutăm faptul că relaţia UE-Turcia şi-a reluat de curând cursul pozitiv, pe baza agendei constructive şi orientate spre viitor agreate de liderii noştri UE în martie. Prin convenirea acestui parcurs, sperăm că evoluţiile pozitive vor continua cu privire la întărirea legăturilor economice, reluarea dialogului la nivel înalt pe subiecte actuale de importanţă majoră, precum schimbările climatice, sănătatea publică, îmbunătăţirea mobilităţii şi contactelor interumane, pentru a genera o şi mai mare apropiere între societăţile noastre", a susţinut Aurescu.

El s-a referit şi la cooperarea în cadru regional.

"Eforturile de a asigura prosperitatea şi stabilitatea regională menţin România şi Turcia în cooperare apropiată în cadrul a două organizaţii regionale importante, Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) şi Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). În calitate de parteneri în regiune, împărtăşim o viziune comună orientată către abordări coordonate la nivel regional şi identificarea de soluţii bazate pe un scenariu de tip "câştig de ambele părţi". România a fost întotdeauna un promotor puternic al unei interacţiuni sporite între OCEMN şi Uniunea Europeană, din motive obiective şi pragmatice: comerţ şi investiţii. Acestea reprezintă stimulente puternice pentru o relaţie aprofundată între OCEMN şi UE", a mai declarat Aurescu.

Conferinţa a fost organizată, în parteneriat, de Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning din Bucureşti (CPC-EW), Fundaţia pentru Cercetare Politică, Economică şi Socială (SETA) din Turcia şi de The German Marshall Fund of the US şi s-a desfăşurat în format hibrid, cu participarea, prin videoconferinţă, şi a reprezentanţilor din mediul diplomatic de la Bucureşti şi Ankara. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel