Atenție, Ucraina: Noua versiune cu turboreactor a Shahed 136. Dronele devin mult mai greu de interceptat, dar e sacrificată o caracteristică cheie

Cătălin Costea |
Data publicării:
Dronă iraniană kamikaze de tip Shahed-136, folosită de Rusia în Ucraina
Dronă iraniană kamikaze de tip Shahed-136, folosită de Rusia în Ucraina

Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.

Versiunea cu noua motorizare ar fi mult mai rapidă și mai dificil de interceptat decât actuala dronă kamikaze Shahed-136, care este echipată cu un motor clasic cu combustie internă (foarte probabil cu un singur piston).

 

Turboreactorul va asigura viteză și altitudine net superioare pentru dronă. În timp ce Shahed-136 zboară cu aproximativ 200 km/h, suficient de lent pentru a fi angajată de tunurile antiaeriene și chiar de armamentul individual de tipul Kalașnikov, drona cu reacție va evolua cu o viteză mult mai mare reducând astfel timpul de expunere și posibilitatea de angajare.

În prezent, o mare parte din dronele Shahed folosite de ruși în Ucraina sunt doborâte de sistemele mobile de artilerie antiaeriană Gepard echipate cu două tunuri automate de 35 mm capabile să mențină o cadență de 550 de lovituri pe minut. 

 

Dronele devin mai greu de interceptat, dar e sacrificată o caracteristică cheie

 

2. Președinte... (shahed-136-zelenski_02747800.png)

Președintele Volodimir Zelensky, alături de o dronă iraniană Shahed-136 capturată de ucraineni. Foto: Captură video Administrația Prezidențială a Ucrainei

Deși reprezintă o adevărată forță, eficacitatea acestor tunuri scade semnificativ împotriva versiunii de dronă cu turboreactor. Însă faptul că motorul cu reacție generează o căldură semnificativ mai mare față de cel cu combustie internă, face ca drona să devină o țintă mult mai ușoară pentru rachetele și proiectilele echipate cu senzori termici. 

De asemenea, datorită consumului mai mare de combustibil, noua versiune a dronei are probabil o raza de acțiune mult mai mică decât cea de 1.900 de kilometri pe care o promovează iranienii pentru Shahed-136. 

Noua versiune a vehiculului aerian fără pilot a apărut în imaginile de prezentare a unui documentar numit Parchamdar (“purtător de drapel”), care celebrează istoria dezvoltării și producției de drone în Iran.

Documentarul a fost prezentat oficial pe 26 septembrie în prezența generalului de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul Forței Aerospațiale a Gărzii Revoluționare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel