Articolul 5. Cazul ”Polonia”, test de maturitate pentru Alianță. ”Informația a circulat în 90 de minute”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

A fost activat în 2001, după atacul terorist de la 11 septembrie, asupra turnurilor de la World Trade Center și asupra Pentagonului.

 

”Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, (...), va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi(...) dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele (...) va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea (...) oricărei acţiuni (...), inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”, stipulează Articolul 5 din  Tratatul Atlanticului de Nord.

Dacă invazia plănuită de Putin împotriva Ucrainei avea ca scop să slăbirea coeziunii statelor NATO, se pare că acest plan a eșuat, fiind probabil una dintre cele mai mari greșeli strategice ale ultimilor zeci de ani.

În loc să crească tensiunile din cadrul Alianței, Putin a reușit să consolideze NATO.

În plus, atitudinea Rusiei a speriat cele două state neutre din nordul Europei, Finlanda și Suedia. ''Opţiunea NATO'' a fost accesată din cauza ''schimbării dramatice'' pe planul securităţii, a declarat şeful diplomaţiei finlandeze Pekka Haavisto. ”Şi ce ar putea fi mai dramatic ca schimbare decât atacarea unei ţări cu 50 de milioane de locuitori de către vecina sa?'', a adăugat ministrul finlandez.

 

”Testul Polonia” pentru Aliați

 

Cu toate acestea, Alianța s-a confruntat cu un test serios, după ce săptămâna aceasta o rachetă a căzut în Polonia. La început s-a spus că racheta a fost lansată de Rusia, fiind invocat în spațiul public articolul 5.

Din primele momente, SUA și Polonia, dar și majoritatea aliaților, au îndemnat la calm.

NATO a dat dovadă de maturitate, dar și de celeritate după incidentul de la granița ucraineană-polonă.

”Informația a circulat în 90 de minute. Dacă era ceva deosebit, în 90 de minute noi toți de aici, din Flancul Estic al Nato, știam și eram bâzâiți de telefoane (sistemul RO-Alert n.r.) și de tot ceea ce se poate anunța, ca să ne spună că `oameni buni, treziți-vă, că avem o prblemă serioasă`. Lucrurile care au circulat în mediul restrâns al deciziei nu au fost făcute publice (decât după o evaluare a situației n.r.)”, a precizat gen. Cristian Barbu, la Digi24.

 

Singurul caz de activare al Articolului 5

 

NATO a fost înființată în 1949 pentru a proteja Europa de atacurile sovietice din timpul Războiului Rece, iar numărul său de membri a crescut de la 12 la 30 de membri.

Articolul 5 este un angajament de apărare colectivă care îi leagă pe membrii săi și îi obligă să se protejeze reciproc și stabilește că un atac asupra unui membru NATO este considerat un atac asupra tuturor. Scopul său este de a crește riscurile pentru orice potențial agresor.

Orice astfel de atac armat și orice măsuri luate ca urmare a unui astfel de atac vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate. Astfel de măsuri vor înceta atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”, se arată în Tratatul Alianței.

Până acum, articolul 5a fost activat o singură dată, după 11 septembrie 2001, când a avut loc atacul terorist asupra World Trade Center și Pentagon.

Alianța a folosit apoi Sistemul de avertizare timpurie și control aeropurtat pentru a ajuta la patrularea cerului din SUAAceasta a fost urmată de urmărirea navelor în Marea Mediterană, participarea la războiul din Afganistan și antrenarea soldaților irakieni.

Pe de altă parte, articolul 4, despre care Polonia a spus că îl va activa după căderea rachetei, permite un proces de consultare dacă vreun aliat consideră că „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricărei părți este amenințată”.

Art. 4 a fost activat de șapte ori până acum, de exemplu de Turcia și recent de opt țări europene (printre care și Românie), atunci când Rusia a început invazia Ucrainei, 24 în februarie. Aceste consultări pot lua mai multe forme, de la schimbul de informații până la discuția asupra politicilor comune.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin , a confirmat săptămâna trecută, la Bruxelles, angajamentul față de articolul 5 privind apărarea colectivă, subliniind că SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, dacă este necesar.

„Aveți în permanență de la noi că Statele Unite se angajează absolut la articolul 5 și că suntem hotărâți să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO, dacă și când este vorba de asta”, a spus Austin înainte de începerea unei reuniuni a miniștrilor apărării NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel