Armenia e pregătită să recunoască Nagorno-Karabakh ca parte a Azerbaidjanului și anunță că ar putea ieși din OTSC - alianța militară condusă de Rusia

Darius Muresan |
Data publicării:
Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah
Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah

Armenia este pregătită să recunoască enclava Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului, dacă autorităţile de la Baku se angajează să garanteze securitatea populaţiei de etnie armeană din această regiune montană, transmit agenţia de presă de stat rusă TASS şi canalul Telegram "Ostorojno, novosti!", citându-l pe premierul armean Nikol Paşinian, informează Agerpres, care citează Reuters.

Nagorno-Karabah a fost o sursă de conflict între cele două ţări vecine din Caucazul de Sud încă din anii de dinaintea dezmembrării URSS în 1991 şi între etnicii armeni creştini şi azerii musulmani (din familia naţiunilor turcice) de peste un secol.

În 2020, Azerbaidjanul a cucerit zonele controlate de etnicii armeni în şi în jurul enclavei şi, de atunci, a închis periodic singura rută de acces care leagă Nagorno-Karabah de Armenia, pe care enclava se bazează pentru sprijin financiar şi militar.

"Cei 86.600 de kilometri pătraţi ai teritoriului azer includ şi Nagorno-Karabah", a declarat Paşinian în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit canalului de telegram rusesc "Ostorojno, Novosti!" ("Atenţie, ştiri!").

"Dacă ne-am înţelege corect, Armenia va recunoaşte integritatea teritorială a Azerbaidjanului în graniţele stabilite, iar Baku - integritatea teritorială a Armeniei pe cei 29.800 km2", a afirmat şeful executivului armean.

Media ruse îl citează pe Paşinian spunând că este gata să facă asta - să accepte frontierele Azerbaidjanului recunoscute pe plan internaţional - dacă Baku se angajează să asigure drepturile etnicilor armeni din Nagorno-Karabah. El a adăugat că problema ar trebui să facă obiectul unor negocieri între cele două ţări.

"Armenia rămâne ataşată agendei de pace în regiune.Şi sperăm că într-un viitor apropiat vom ajunge la un acord asupra textului tratatului de pace şi îl vom putea semna", a declarat Paşinian, potrivit TASS.

În acelaşi timp, Armenia a avertizat luni că va părăsi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, dacă va ajunge la concluzia că aceasta este o structură "incompetentă", relatează EFE.

 

Armenia amenință că va ieși din OTSC - organizația militară condusă de Rusia



"Dacă Armenia va lua decizia de a părăsi OTSC, aceasta se va întâmpla după ce Erevanul se va asigura că OTSC a părăsit Armenia", a declarat premierul Nikol Paşinian într-o conferinţă de presă.

Aceasta s-ar întâmpla "dacă OTSC ar deveni o organizaţie incompetentă", a subliniat el.

"Atunci ne vom rezolva singuri problemele de securitate", a adăugat premierul armean.

Paşinian nu a exclus ca "Armenia să părăsească "de jure' OTSC sau să îşi îngheţe statutul de membru".

În acest sens, el a evocat solicitările Erevanului de a trimite o misiune de monitorizare a OTSC în Armenia, care au rămas fără răspuns, adăugând că din cauza apartenenţei la această organizaţie, Armenia nu a putut să cumpere arme din ţări din afara acestui bloc regional (postsovietic).

"Credeţi că alte ţări nu ne-au făcut propuneri pentru a cumpăra arme şi echipamente militare? Am avut această posibilitate, dar ea a fost închisă, în principal din cauza apartenenţei Armeniei la OTSC", a explicat el.

În luna ianuarie a acestui an, Armenia a anunţat că nu va găzdui exerciţiile militare "Frăţie indestructibilă 2023" ale OTSC, în pofida anunţurilor anterioare ale Rusiei.

În noiembrie trecut, Paşinian a refuzat să semneze declaraţia finală a summitului OTSC din cauza lipsei de sprijin din partea acestei organizaţii în timpul conflictului cu Azerbaidjanul din toamna anului 2020, inclusiv a incursiunilor trupelor azere în teritoriul armean după al doilea război din Nagorno-Karabah, aminteşte EFE. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel