Armata ucraineană retrimite în luptă tancurile vechi T-62 capturate de la ruși

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce a pierdut sute dintre cele mai bune tancuri T-80 și T-72 în primele luni de luptă din Ucraina, Kremlinul a început să scoată T-62 vechi de 50 de ani din conservare și să le trimită pe linia întîi, în special pe frontul din sud.

În septembrie, trupele ucrainene au lansat renumitele contraofensive pe ambele fronturi. În sud, ucraineni au început să culeagă tancuri vechi T-62 cu duzinele, iar acum, așa cum era de așteptat, aceste tancuri încep să apară din nou pe prima linie, dar pe partea ucraineană a frontului.

Primele imagini cu un tanc T-62, fost rus, în camuflaj ucrainean au apărut pe Internet săptămâna trecută.

Nu este încă destul de clar unde se afla dislocat “noul bătrân” T-62 sau ce unitate a fost înzestrată cu aceste tancuri, dar se estimează că peste 40 de astfel de piese fac parte din mijloacele pregătite de luptă în această zonă.

 

La nevoie, e bun și tancul T-62

 

T-62 nu este cel mai vechi model de tanc din teatrul de operații din Ucraina. Această “onoare” aparține tancului M-55S de epocă, din anii 1950, dar puternic modernizat, pe care Slovenia l-ar fi livrat Ucrainei.

Din punct de vedere tehnologic, T-62 este cu cel puțin o generație în urma tancului principal al Rusiei, T-72, și puțin în urma tancului T-64 al Ucrainei. Asta nu face însă ca T-62 să fie inutil, iar forțele ucrainene foarte probabil îi vor atribui misiuni specifice liniei a doua sau de întărire a apărării unor localități sau garnizoane.

Faptul că s-a ajuns la utilizarea tancurilor T-62 pe câmpul de luptă din Ucraina arată cât de masiv a fost războiul mecanizat din această țară. Rușii au intrat în război cu mii de T-80 și T-72, iar după nouă luni de lupte au pierdut cel puțin 1.500 dintre ele, inclusiv aproximativ 500 pe care ucrainenii le-au capturat.

Parcul propriu de tancuri al Ucrainei, de aproximativ 900 de T-64 și T-72, a suferit și el pierderi grele încă din februarie: aproximativ 375 au fost scoase total din luptă, dintre care aproximativ 130 au fost capturate de ruși.

 

Ucraina a câștigat în “rocada” tancurilor

 

Diferența survenită în “schimbul” de tancuri rusești și ucrainene este că Ucraina a capturat din Rusia mai multe tancuri moderne decât a pierdut în fața Rusiei, în timp ce Rusia a trebuit să se uite în depozitele sale pentru a-și compensa propriile pierderi.

Nu erau suficiente T-80 și T-72 funcționale în depozite pentru a le înlocui pe cele pierdute, în schimb erau o mulțime de T-62. În plus, Kremlinul a ordonat Uzinei 103 de vehicule blindate din Chita, sudul Siberiei, să recondiționeze nu mai puțin de 800 de tancuri T-62 până în 2025.

Vechile tancuri au început să sosească pe frontul din Herson în această vară, unde au întărit fără succes batalioanele rusești. Nu există dovezi că T-62-urile au jucat vreun rol semnificativ în lupte. Există însă certitudini că multe dintre echipajele lor de patru militari au abandonat tancurile cu prima ocazie.

Echipajele care se salvau din tancurile neavariate spun mai multe despre eșecul conducerii ruse pe câmpului de luptă, decât despre tancurile în sine. Ucrainenii bine conduși pot fi fără îndoială într-o poziție mai bună de a folosi T-62 decât au fost rușii nemotivați.

 

Tancuri fără muniție suficientă

 

Însă există o problemă potențială cu noua forță de T-62 a Ucrainei. Toate celelalte tancuri ucrainene, în afară de M-55S, folosesc obuze de 125 mm, în timp ce T-62 are nevoie de proiectile de 115 mm. ( M-55S are tunul de 105 mm și utilizează cartușe standard NATO prezente pe scară largă în Ucraina.)

Armata ucraineană a operat anterior T-62, în anii 1990, dar nu este clar dacă mai are stocuri de muniție de 115 mm sau surse pentru refacerea acestor stocuri. Potențiala lipsă de muniție, ar putea fi principalul motiv pentru care armata ucraineană desfășoară fostele T-62 ruse pe direcții unde foarte probabil nu vor avea loc lupte intense.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel