Armata Kosovo se bazează pe donațiile publice, fondul rezultat fiind însă mai puțin public

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo

În martie 2022, Guvernul Kosovo a înființat așa-numitul Fond de Securitate, unde cetățenii sau alte entități donatoare pot contribui prin intermediul unui cont bancar. Prim-ministrul Albin Kurti a declarat la acel moment că fondul a fost înființat pentru nevoile Forței de Securitate din Kosovo (FSK), care este în curs de a deveni armată, inițiativa fiind aplicată după consultări cu partenerii internaționali. Banii strânși în acest fond, potrivit Guvernului Kurti, vor merge ca buget suplimentar la Ministerul Apărării.

În prezent, valoarea Fondului de Securitate nu este cunoscută și nu este făcută publică. În Ministerul Finanțelor, Muncii și Transferurilor din Kosovo, angajații care gestionează mijloacele Fondului spun că "sunt transparenți și la dispoziția autorităților statului care au drept de acces", fără a preciza care sunt instituțiile care au acest drept, în timp ce reprezentanții Ministerului Apărării din Kosovo susțin că aceste fonduri vor fi investite pentru "împlinirea obiectivului principal, care este garantarea siguranței cetățenilor și apărării teritoriale".

Ministerul Apărării din Kosovo confirmă că bugetul alocat pentru apărare în acest an este de 141,2 milioane de euro, în timp ce investițiile în armament “sunt de trei ori mai mari față de cei doi ani anteriori”.

Fostul comandant al FSK, Kadri Kastrati, spune că, în contextul provocărilor de securitate regionale și globale, mijloacele Fondului de Securitate ar trebui să urgenteze dotarea FSK cu echipamente individuale și armament, creșterea personalului și investițiilor în infrastructură.

Printr-o postare făcută pe Facebook pe 17 iulie, ministrul Apărării din Kosovo, Armend Mehaj, a cerut cetățenilor să contribuie la Fondul de Securitate.

"Armata noastră, prin investiții în armament și alte echipamente militare, este în continuă consolidare. Pentru a fi și mai puternici pentru a garanta un Kosovo mai sigur, cu toții, dragi cetățeni, puteți contribui donând la Fondul de Securitate, la contul activ în interiorul sau în afara țării”, a afirmat Mehaj.

Zeci de cetățeni au comentat această postare – dintre care unii au distribuit și dovezi ale banilor depuși în contul Fondului de Securitate. Sumele acestora variază de la 10 la peste 1.000 de euro.

Kastrati, care a condus FSK din 2011 până în 2015, spune că suma încasată în Fondul de Securitate ar trebui făcută publică. "Fiecare cetățean care donează la acest fond ar trebui să știe câți bani s-au strâns. Nu este nevoie ca aceștia să știe încotro se îndreaptă, pentru că achiziția diverselor echipamente și armament este confidențială, dar trebuie să cunoască valoarea sumelor colectate".

Chiar și unele organizații neguvernamentale și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la modul în care banii sunt dați Fondului de Securitate. Pentru a avea transparență, potrivit acestora, fondul ar trebui reglementat prin lege.

Guvernul Kosovo a anunțat pe 17 iulie că a achiziționat drone Bayraktar TB-2 din Turcia. Autoritățile nu au anunțat numărul de drone achiziționate și nici prețul acestora, dar au spus că odată cu achiziționarea lor Kosovo "este și mai sigur".

Forța de Securitate din Kosovo, începând cu 2018, este în proces de a deveni o armată. Se preconizează că până în 2028 va atinge toate capacitățile operaționale pentru, așa cum se spune, "păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Kosovo, precum și a cetățenilor, proprietăților și intereselor țării".

FSK are în prezent aproximativ 2.500 de membri. După perioada de tranziție, se preconizează că acest număr va însuma peste 7.500 de membri activi și rezerviști.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel