Armata israeliană a capturat un sistem iranian de rachete Badr-3 în Gaza (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

La 17 noiembrie 2023, în timpul unei operațiuni desfăşurate în Fâșia Gaza, Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au făcut o descoperire importantă. În timpul căutării unor ascunzători ale Hamas, acestea au descoperit un sistem de lansatoare de rachete Badr-3 de origine iraniană. Această descoperire evidențiază o evoluție substanțială a capacităților balistice ale grupurilor armate care operează în Gaza.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că săptămâna aceasta au efectuat raiduri aeriene împotriva a "numeroase" situri Hamas, inclusiv depozite de arme, precum și împotriva unor operațiuni teroriste.

Între timp, trupe ale Brigăzii israeliene ''Bislamach'' și ale unității de elită de geniu ''Yahalom'' au efectuat un raid asupra unui avanpost al Jihadului Islamic din nordul Fâșiei Gaza, localizând rachete Badr-3 de fabricație iraniană, drone și alte arme, potrivit Times of Israel.

Sistemul de rachete Badr-3 de origine iraniană, cu o rază de acțiune estimată la 160 de kilometri și o încărcătură explozivă de 250 de kilograme, reprezintă un progres notabil în domeniul tehnologiei militare la care are acces Hamas.

Capacitatea acestui sistem de a provoca pagube semnificative de la distanță îl transformă într-o amenințare strategică majoră pentru Israel. Această descoperire subliniază nu numai un risc sporit de securitate pentru Israel, ci și potențiala implicare a Iranului în înarmarea grupurilor armate din Gaza.

Pentru a înţelege cât de reală este amenințare de securitate pe care utilizarea acestor rachete o are asupra Israelului, publicaţia ArmyRecognition a făcut o trecere în revistă a evoluţiei arsenalului de rachete deţinut de grupările teroriste din Fâşia Gaza.

La începutul anilor 2000 și-a făcut apariția prima generație de rachete, Qassam, inspirate de rachetele rusești Katiușa. Aceste rachete, cu o rază de acțiune inițială de doar 2 km și o încărcătură explozivă de aproximativ 1 kg, au fost folosite împotriva țintelor apropiate, inclusiv a așezării Sderot. Deși cu capacități modeste, aceste prime rachete au simbolizat începutul unei noi ere în lupta armată a grupurilor din Gaza.

Între 2002 și 2005, rachetele Qassam au suferit îmbunătățiri semnificative. Raza de acțiune a acestor rachete a fost mărită la 16 km, iar încărcătura explozivă a fost îmbunătățită pentru a ajunge până la 10 kg. Această creștere a razei de acțiune și a puterii rachetelor Qassam a marcat un pas important în escaladarea amenințării reprezentate de aceste arme.

După 2005, grupurile armate din Gaza și-au diversificat și optimizat arsenalul. Au adoptat modele de rachete mai avansate, bazate pe modele rusești și chinezești. Printre aceste noi modele se numărau rachetele rusești Grad, cu o rază de acțiune de 20-40 km, precum și rachete inspirate de modele chinezești care ajungeau până la 45 km.

Mai recent, integrarea tehnologiilor străine și a rachetelor mai avansate a marcat un nou punct de cotitură. Rachete iraniene și siriene, în special Fajr 3 și M302, au fost introduse în arsenalul militanților. Aceste rachete au reprezentat un salt calitativ în ceea ce privește raza de acțiune și puterea, cu încărcături explozive de până la 175 kg.

În 2023, utilizarea rachetei Badr-3 de către Hamas a reprezentat un nou nivel ameninţare la adresa Israelului. Cu o rază de acțiune de 160 km și o încărcătură utilă de 250 kg, Badr-3 are capacitatea de a atinge ținte mult dincolo de granițele imediate ale Fâșiei Gaza, reprezentând astfel o amenințare strategică pentru o zonă vastă. Această evoluție a capacităților balistice ale grupurilor armate din Gaza indică o escaladare continuă a amenințării și o creștere a potențialului ofensiv al acestora în conflictul regional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel