Armata franceză consolidează sinergia între aviația de vânătoare și apărarea antiaeriană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Brigada Aeriană de Aviație de Vânătoare [BAAC] - Forțele Aeriene Franceze. Sursa foto: France Armee de l'air.
Brigada Aeriană de Aviație de Vânătoare [BAAC] - Forțele Aeriene Franceze. Sursa foto: France Armee de l'air.

O nouă lecție a războiului din Ucraina produce efecte în organizarea Forțele Aeriene ale Franței. Atacurile masive cu rachete de croazieră executate de Rusia împotriva Ucrainei determină experții franzcezi în apărare să combine într-un alt mod piesele militare de ”lego”, pentru a putea răspunde eficient acestei amenințări.

 

Aviația de vânătoare și apărarea antiaeriană din Armata Aerului și Spațiului (Forțele Aeriene - în termeni colocviali) vor fi aduse sub aceeași comandă operațională pentru a răspunde mai rapid și mai eficient la amenințările din aer și pentru a se antrena împreună mai mult și mai bine.

Potrivit publicației franceze Zone Militaire, această mișcare nu era prevăzută în nouă reformă „organică”  a Armatei Aerului și Spațiului, lansată anul trecut în scopul „câștigării în performanță”. Planul de reorganizare numit „Altaïr” prevede, în principal, ca trei comandamente (două de luptă și unul de sprijin) să fie mutate mai sus în ierarhia de comandă, fiind aduse în subordinea nemijlocită a Statului Major al Forțelor Aeriene și Spațiale [EMAAE].

Astfel, Brigada Forțelor Speciale Aeriene [BAFSA], Brigada Aeriană de Sprijin și Proiecție [BAAP] și Brigada Aeriană de Aviație de Vânătoare [BAAC] vor fi luate de la Comandamentul Forțelor Aeriene (CFA) și trecute sub tutela nemijlocită a EMAAE - cel mai înalt organ de conducere al Forțelor Aeriene franceze.

Dar, pentru BAAC reforma este mai amplă decât o resubordonare, brigada urmând să ajungă mai aproape de zona operativă, devenind totodată pilonul principal al apărării împotriva amenințărilor din aer prin integrarea sub umbrela sa a tuturor forțelor implicate în această misiune.

„Acest lucru ne permite să dialogăm direct și regulat cu EMAAE dar și cu Comandamentul apărării antiaeriene și operațiilor aeriene pentru care BAAC și unitățile sale furnizează una dintre importantele rezerve de forțe și expertiză în beneficiul operațiilor și exercițiilor majore. Această dezvoltare elimină un nivel ierarhic, simplifică dialogul și accelerează luarea deciziilor și arbitrajul de către nivelul central”, explică, generalul Vincent Coste, care a preluat comanda BAAC (acum cu sediul în Nancy), în august 2022.

Prima fază a reformării BAAC a constat în aducerea escadrilelor de sprijin tehnic aeronautic [ESTA] în cadrul BAAC. Asta înseamnă că, de-acum înainte, ESTA și escadrilele de luptă (aviația de vânătoare/multirol – nota autorului) se află sub o singură supraveghere, cu o „viziune de ansamblu la nivelul escadrei”.

Nota autorului: BAAC este formată din cel puțin 13 escadrile de aviație, cu care se formează patru până la cinci brigăzi clasice de aviație tactică, numite ”escadre” în terminologia militară franceză. De aceea, BAAC nu trebuie înțeleasă ca o mare unitate tactică aeriană, ci mai degrabă ca un comandament de armă sau după cum se va vedea mai departe în articol ca un comandament dedicat unei categorii mari de misiuni și anume cea de luptă împotriva mijloacelor aeriene inamice.

A doua fază a reformării BAAC, care nu era neapărat așteptată, se referă la cele patru escadrile de apărare sol-aer [EDSA] echipate cu sisteme sol-aer cu rază medie de acțiune [al căror număr ar trebui crescut la 12 conform următoarei Legi de programare militară] și cu sisteme CROTALE NG. Aceste sisteme vor fi trecute în cadrul BAAC, în prezent ele fiind coordonate de Brigada Aeriană pentru Controlul Spațiului [BACE] și Brigada Aeriană pentru Sisteme de Arme și Logistică [BASAL].

Potrivit generalului Coste, „responsabilitatea sistemelor de apărare sol-aer va fi transferată către BAAC” în vara anului 2023. „Ambiția este de a avea o mai bună sinergie între aviația de luptă și apărarea sol-aer, războiul din Ucraina ilustrând meritele acestui lucru”, justifică el.

Acesta este un punct pe care colonelul Romain Desjars de Keranrouë, din celula „strategiei politice” a EMAAE, îl subliniase în timpul unei audieri la Adunarea Națională dedicată lecțiilor războiului din Ucraina.

„Luată în mod izolat, o apărare sol-aer, oricare ar fi capacitățile ei, nu poate face mare lucru. Trebuie combinată cu aviația. Cu toate acestea, forțele aeriene ucrainene nu mai sunt, din păcate, capabile să contracareze bombardierele rusești care operează de la distanțe foarte mari. Și aceste mijloace aeriene trebuie în continuare combinate cu altele, în domeniul cibernetic, electromagnetic și informațional, de exemplu. Toate acestea se reunesc într-un sistem centralizat de comandă și control [C2], pentru a realiza un sistem de luptă conectat, redundant și rezistent”, a spus el.

La finalul acestei reforme „organice”, BAAC va avea 240 de aeronave și 26 de unități. „Misiunea sa nu se schimbă: să antrenăm și să antrenăm în permanență echipajele de luptă și să ne întreținem avioanele pentru a îndeplini, sau a fi gata să îndeplinim în orice moment, misiunile comandate de către Președintele Republicii”, conchide generalul Coste.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel