Într-un interviu amplu acordat publicației The Washington Post, Sîrskîi a argumentat că o strategie pur defensivă este insuficientă pentru a contracara campania necruțătoare a Rusiei de a distruge infrastructura critică și zonele populate ale Ucrainei. Soluția, în viziunea sa, este de a trece la o postură proactivă, care să perturbe capacitatea Moscovei de a purta război la sursă.
„Ei (rușii) țintesc practic totul...aerodromuri, zone populate, infrastructură”, a declarat Sîrskîi. Pentru a oferi o „ripostă pe măsură”, generalul a subliniat că Ucraina are nevoie de rachete cu rază medie și lungă de acțiune, menționând în mod specific sistemele americane ATACMS și cele germane Taurus.
Acestea ar permite Kievului să încetinească producția de armament rusesc prin țintirea infrastructurii care fabrică rachete și drone.
„Disponibilitatea oricărui tip de armament cu rachete este în sine un factor de descurajare”, a adăugat el.
Sîrskîia susținut că valoarea acestei strategii a fost deja demonstrată. Acesta a amintit de eforturile semnificative, inclusiv discursuri publice, pentru „a explica și a dovedi necesitatea de a folosi aceste tipuri de arme cu rază lungă pe teritoriul Federației Ruse”, o referire la decizia întârziată a SUA de a permite lovituri transfrontaliere limitate lângă Harkov, care a contribuit la stabilizarea situației de acolo.
Operațiunea din regiunea rusă Kursk a fost un plan necesar care a zădărnicit ambițiile Rusiei
Pe lângă capacitățile ofensive, Sîrskîi a reiterat nevoia urgentă de active defensive. Generalul a solicitat livrări suplimentare de sisteme de apărare aeriană, inclusiv Patriot de fabricație americană, interceptoare de drone și aeronave ușoare pentru doborârea acestora.
Pe frontul terestru, forțele ucrainene se confruntă în continuare cu un deficit critic de obuze de artilerie de 155 mm și au nevoie de vehicule blindate suplimentare pentru a proteja trupele.
„Avem soldați foarte motivați și curajoși care pot avansa, dar au nevoie de mijloace de protecție moderne și fiabile”, a menționat generalul.
Pentru a-și susține argumentul în favoarea unei abordări mai îndrăznețe, Sîrskîi a apărat decizia sa de a lansa operațiunea din regiunea Kursk a Rusiei, vara trecută, descriind-o ca pe o măsură „extraordinară”, menită să distragă forțele rusești și să le oblige să treacă în defensivă pe propriul teritoriu pentru prima dată.
Deși operațiunea a fost criticată pentru că ar fi lăsat alte părți ale frontului vulnerabile, Sîrskîi a susținut cu tărie că a fost un plan necesar care a zădărnicit ambițiile Rusiei și a redus presiunea asupra zonelor aflate în dificultate pe frontul de est. El a afirmat că operațiunea a dus la uciderea sau rănirea a cel puțin 80.000 de soldați ruși, cu pierderi ucrainene semnificativ mai mici.
Într-o declarație, Sîrskîi a exprimat un optimism prudent cu privire la administrația președintelui american Donald Trump, sugerând că un nou leadership la Washington ar putea accelera livrările de armament. „Sper că, datorită poziției președintelui Trump, acest proces va fi mult mai ușor și... nu vom mai avea niciuna dintre dificultățile pe care le-am avut înainte”, a spus el, indicând o posibilă recalibrare a politicii americane.
Mesajul generalului Sîrskîi este clar: pentru ca Ucraina să reziste și să preia inițiativa, are nevoie de mai mult decât echipament. Are nevoie de o schimbare de paradigmă din partea Occidentului, de la o strategie de sprijin pentru apărare la una care să permită Ucrainei să lovească decisiv în inima mașinăriei de război rusești.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News