Alba Iulia. 'Fotograful Unirii', omagiat de biciclişti

Bogdan Cotiga |
Data publicării:
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Zeci de biciclişti i-au adus sâmbătă un omagiu 'fotografului Unirii', Samoilă Mârza, reconstituind traseul parcurs de acesta, pe bicicletă, în ziua de 1 Decembrie 1918 din satul său natal, Galtiu, până la Alba Iulia.

Bicicliştii, care s-au adunat în faţa Catedralei Reîntregirii din 'Oraşul Marii Uniri', au pedalat în fapt de la Alba Iulia până la Galtiu şi retur, respectiv în total 28 de kilometri. În Galtiu au fost întâmpinaţi în parcul în care este amplasat un bust al 'fotografului Marii Uniri' de către localnici îmbrăcaţi în costume populare, printre care şi urmaşi ai acestuia. Aici, bicicliştii au făcut, în afară de selfi-urile de rigoare, şi o fotografie de grup, realizată atât după tehnica veche, cea folosită de Samoilă Mârza acum un veac, cu o tehnică ce combină colodiu umed şi realitatea augmentată, cât şi după cea actuală.

Evenimentul omagial a fost organizat de către Rotary Club şi Lions Alba Iulia, care au vrut astfel să-şi arate 'respectul după 100 de ani pentru toate fotografiile' făcute de Mârza la 1 Decembrie 1918. Data organizării evenimentului nu a fost aleasă întâmplător, Samoilă Mârza fiind născut în 18 septembrie 1866. Rămas în posteritate ca 'fotograful Unirii', Mârza a realizat cinci clişee care au imortalizat momente surprinse în timpul Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918. Pe lângă cele cinci fotografii, Samoilă Mârza a mai realizat trei cu consătenii săi din Galtiu.

Fotografie cu primul tricolor al Consiliului Național Român Militar

De asemenea, tot legat de Marea Unire sunt alte trei fotografii efectuate pe 14 noiembrie în curtea unei cazărmi din Viena, la slujba religioasă de sfinţire a primului drapel tricolor al Consiliului Naţional Român Militar. Trei din cele cinci fotografii din 1 Decembrie 1918 înfăţişează scene cu mulţimea de pe Câmpul lui Horea, iar două cu tribunele oficiale de la care au vorbit episcopul Iuliu Hossu şi dr. Aurel Vlad. Pentru a realiza o fotografie era nevoie de 10-20 de minute, timpul de aşezare fiind mare. În plus, plăcile fotografice erau foarte grele, de asemenea trepiedul. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel