Comitetul director al AEA, alcătuit din miniștrii apărării din U.E, a adoptat la 14 noiembrie 22 de priorități de dezvoltare a capacităților pentru consolidarea forțelor armate ale statelor europene.
Planul actualizat de dezvoltare a capacităților ia în considerare lecțiile învățate din războiul din Ucraina și constituie o referință pentru inițiativele din cadrul, de exemplu, al mecanismului de cooperare structurată permanentă (PESCO) și al Fondului european de Apărare (FED).
După cum se menționează în comunicatul AEA, Josep Borrell, care conduce AEA, a declarat că prioritățile de dezvoltare a capacităților militare nou adoptate vor ghida planificarea apărării și toate inițiativele de apărare ale UE.
,,Acestea vor permite statelor membre și forțelor lor armate să își mențină libertatea de acțiune și să își pregătească mai bine răspunsul la un mediu de securitate în continuă schimbare. A sosit momentul să traducem aceste priorități în cooperare privind proiecte concrete de apărare pentru a construi o forță de apărare europeană mai rezistentă, mai agilă și mai puternică, pregătită să răspundă la amenințările de astăzi și de mâine", a adăugat șeful diplomației U.E.
AEA a considerat că este necesar să dezvolte noi platforme cu și fără pilot, să modernizeze și să dezvolte sisteme precum tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie și transportoare blindate, capabile să opereze în orice condiții și să contracareze aparatele de zbor fără pilot.
Este nevoie de o creștere a razei de acțiune, a preciziei și a mobilității sistemelor de atac terestre, a recunoscut AEA.
O mai bună cunoaștere a situației, schimbul de informații pe câmpul de luptă, utilizarea inteligenței artificiale în sistemele de control al focului, constituirea unor stocuri adecvate de muniție de calibru mare, sisteme antitanc de ultimă generație, precum și platforme și muniție pentru a lovi cu precizie inamicul cu foc indirect pe distanțe foarte mari sunt toate menite să îmbunătățească capacitățile de a efectua atacuri de precizie.
AEA a identificat ca fiind esențială dezvoltarea de sisteme pentru ''soldatul viitorului'' care să sporească conștientizarea situației și capacitatea de supraviețuire, prin utilizarea informațiilor, a unor materiale noi, eventual și a unor exoschelete, a unei precizii sporite a armelor, dar și a utilizării tacticilor neletale.
Pentru a proteja interesele maritime ale U.E, agenția atrage atenția, printre altele, asupra necesității de a moderniza sistemele de suprafață, de a dezvolta capacitățile de război radio-electronic și de stocare a energiei. Capacitățile ''anti-acces'' trebuie dezvoltate, printre altele, prin extinderea sistemelor maritime fără pilot.
De asemenea, EDA a subliniat importanța războiului subacvatic, inclusiv dezvoltarea de concepte și doctrine, dezvoltarea de vehicule autonome capabile să colecteze date în mod continuu. Sistemele subacvatice de protecție a forțelor și instalațiilor proprii și capacitățile de război antisubmarin urmează, de asemenea, să fie considerate prioritare.
Creșterea gradului de conștientizare a situației și integrarea datelor de supraveghere a zonelor subacvatice în sistemele existente de schimb de informații s-au numărat, de asemenea, printre domeniile-cheie ale agenției.
Modernizarea tuturor tipurilor de aeronave, noile platforme cu și fără pilot, inclusiv roiurile de drone, sistemele de luptă aeriană de ultimă generație, aeronavele pilotate de la distanță de toate categoriile și noile muniții de precizie, inclusiv rachetele aer-aer, rachetele de croazieră, sistemele de arme cu laser, sunt, potrivit AEA, principalele domenii pe care Uniunea ar trebui să se concentreze atunci când își consolidează forțele aeriene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News