Administraţia preşedintelui Donald Trump ar lua în calcul efectuarea unui test nuclear

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Administraţia preşedintelui Donald Trump a evocat posibilitatea efectuării primului test nuclear american după anul 1992, ca avertisment la adresa Rusiei şi Chinei, decizie ce ar reprezenta o schimbare radicală a politicii de apărare a SUA, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului Washington Post, citat de AFP.

Conform acestei publicaţii, care citează un înalt responsabil guvernamental şi doi foşti responsabili, toţi sub acoperirea anonimatului, discuţia a avut loc în timpul unei reuniuni desfăşurate pe 15 mai şi a survenit după ce oficiali americani au spus că Rusia şi China ar efectua astfel de teste. Moscova şi Beijingul au dezminţit, în timp ce Washingtonul nu a adus dovezi în sprijinul acelor afirmaţii, precizează Agerpres.

În opinia înaltului responsabil american citat de Washington Post, dacă Statele Unite ar arăta că pot efectua ''rapid'' un test nuclear aceasta ar fi o bună tactică de negociere într-o perioadă în care Washingtonul încearcă să încheie cu Rusia şi China un acord tripartit asupra armelor nucleare. Reuniunea s-a încheiat fără o decizie, iar sursele au păreri diferite cu privire la continuarea acestei discuţii, mai notează cotidianul american.

 

Un eventual test nuclear american ar putea conduce la declanşarea unui nou Război Rece

 

În opinia lui Beatrice Fihn, membră a Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare (ICAN), grupul care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2017, un eventual test nuclear american ar putea conduce la declanşarea unui nou Război Rece. 

,,Aceasta ar distruge orice şansă de a evita o nouă şi periculoasă cursă a înarmării nucleare. Aceasta ar conduce în final la erodarea cadrului mondial al controlului armamentelor'', a estimat ea într-un comunicat.

Relatarea din Washington Post survine după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul Cer Deschis (Open Skies), acuzând Rusia că încalcă acest acord ce permite zboruri de observaţie între statele semnatare pentru verificarea mişcărilor militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel