Sancțiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce armament avansat pentru războiul din Ucraina, a declarat vineri un consilier militar NATO pentru Reuters, deși a adăugat că industria rusă ar putea încă produce „multe muniții”, relatează Reuters.
Pachete de sancțiuni împotriva Moscovei includ și interzicerea vânzării de tehnologie avansată.
„Sunt îngreunați din ce în ce mai mult de sancțiuni – pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de arme provin din industria occidentală”, a declarat într-un interviu Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează Comitetul militar al NATO.
Acesta explică și care vor fi cele mai afectate echipamente:
„Acum vedem primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce privește capacitatea lor de a produce, de exemplu, înlocuirea rachetelor de croazieră și a armamentului mai avansat”.
Rusia încă mai are resurse, dar luptă ”ca pe timpuri”
Ambele părți din război se confruntă cu provocări, deoarece conflictul convențional a necesitat cheltuirea proviziilor militare la ritmuri nemaivăzute a spus Bauer.
„Din câte știm, rușii au încă o bază industrială considerabilă și sunt capabili să producă multă muniție. Și au încă multă muniție”, a adăugat el.
Președintele Vladimir Putin a declarat pe 12 septembrie că Rusia rezistă bine în fața sancțiunilor occidentale. „Tacticile blitzkrieg-ului economic, atacul pe care se bazau, nu au funcționat”, a spus el la televiziunea de stat în timp ce conducea o ședință despre economie.
Bauer a spus că aproximativ 85% dintre trupele ruse luptă deja în Ucraina, limitând capacitatea Rusiei de a-și extinde prezența militară, deoarece nu poate anunța o mobilizare generală fără a declara război.
Expertul NATO a spus că avansul Ucrainei din regiunea Harkiv a avut succes datorită în mare parte antrenării trupelor ucrainene conform standardelor NATO, care a permis unităților sale să ia inițiativa.
„Unul dintre motivele pentru care au atât de mult succes în acest moment este că rușii luptă într-un mod foarte învechit”, a spus acesta.
„Fiecare unitate rusă își primește direcția de la autoritățile superioare, prin urmare, dacă se schimbă ceva, acestea așteaptă noi ordine. Ucrainenii au înaintat atât de repede deoarece rușii nu au primit (comenzi noi) și au fost nevoiți să se retragă”, mai arată expertul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News