Adevărata ocupare a Crimeei a avut loc după anexare. Strategia Rusiei nu are însă succes în regiunile ucrainene cucerite militar

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă
EXCLUSIV
Armata rusă

Dacă în ceea ce privește războiul din Ucraina nu este încă foarte clar în favoarea cărei părți lucrează timpul, atunci când vine vorba de regiunile smulse Kievului în 2014, și în special de regiunea autonomă Crimeea, putem spune cu certitudine că titanul Cronos a fost un aliat al Federației Ruse.

În timpul cât s-a aflat în sub administrarea Ucrainei - din 1954, când Sovietul Suprem al URSS a transferat Crimeea de la Rusia, la ordinul liderului sovietic Nikita Hruşciov, ucrainean de origine - Kievul a înțeles și, în linii mari, a respectat faptul că peninsula era populată majoritar de etnici ruși, fapt pentru care i-a asigurat un regim de regiune autonomă și, ulterior, de republică autonomă. 

În tot acest timp, în afara unor acuzații izolate apărute în contexte electorale locale, nu au fost semnalate acțiuni ale Ucrainei prin care să se urmărească schimbarea tabloului etnic al regiunii în favoarea Kievului. Iar distribuția demografică a arătat aproape constant că două treimi din populația peninsulei a fost de etnie rusă și doar o treime reprezentată în principal de ucraineni urmați de  tătari.

Astfel, ultimele două recensăminte, din 2001 (efectuat de ucraineni) și din 2014 (efectuat de ruși) confirmă această distribuție demografică în rândul celor peste 2 milioane de locuitori ai peninsulei, mai exact 2.284.769 în 2014, în măsura în care considerăm reale datele oficiale publicate de autoritățile ruse după anexare. Mergând pe aceleași date oficiale, dar neverificabile, în 2014 numărul cetățenilor de etnie ucraineană din Crimeea era de 344.515 (16%), iar cel al rușilor de 1.492.078 (68%).

 

Numai ruși autentici, pentru Crimeea

 

2. Crimeea... (peninsula_crimeea_39812200.png)

Cu toate astea, se pare că pentru Kremlin nici măcar aceste procente furnizate de proprii oameni nu au fost liniștitoare, pentru că referendumul a fost urmat de o amplă campanie de schimbări în demografia regiunii, dorită a fi una eminamente rusă.

Potrivit lui Vladislav Miroșenko, analist la organizația Uniunea Ucraineană Helsinki pentru Drepturile Omului, aproximativ 800.000 de ruși s-au mutat în Crimeea din 2014, iar aproximativ 100.000 de ucraineni au plecat.

Cifrele corespund estimărilor făcute anterior și la nivel oficial în Ucraina. Tamila Tașeva, reprezentant permanent al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, a declarat în iulie 2023 că între 500.000 și 800.000 de ruși s-au mutat ilegal în peninsulă din 2014.

Rusia a implementat politici menite să crească ponderea rușilor în Crimeea, forțând sau presând în același timp etnicii ucraineni și tătari să plece. 

Relocarea acestor aproape un milion de oameni nu a fost nicidecum un proces natural, ci rezultatul unei politici deliberate a guvernului rus care urmărește să atingă în Crimeea un procent covârșitor de ruși autentici, cu care să poată afișa alegeri democratice și pe care să se poate baza timp de mai multe generații.

Pentru impulsionarea procesului, politicile autorităților ruse au inclus acordarea de credite ipotecare preferențiale, relocarea de unități ale armatei ruse, a factorilor de aplicare a legii, lucrătorilor guvernamentali, medicilor și profesorilor cu familile lor, concomitent cu încurajarea plecării ucrainenilor nu atât în Ucraina, cât în Rusia.

Moscova încearcă să implementeze o politică similară și în teritoriile ucrainene pe care Rusia le-a ocupat după invazia pe scară largă din 2022, însă are mai puțin succes din cauza războiului în desfășurare.

Spre exemplu, pentru Mariupol (Regiunea Donețk), Moscova a pregătit un „plan de dezvoltare” care presupune relocarea a aproximativ 300.000 de ruși până în 2035, în condițiile în care orașul avea o populație de aproximativ 450.000 de locuitori înainte de invazie, iar după ocuparea acestuia au mai rămas doar 100.000, potrivit estimărilor autorităților ucrainene. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel